Απεργία την Πρωτομαγιά

Κωνσταντίνος Λυκέτσος: Ο πρωτοπόρος ερευνητής του Αλτσχάιμερ μιλά στη LiFO

Κωνσταντίνος Λυκέτσος: Ο πρωτοπόρος ερευνητής για την άνοια και το Αλτσχάιμερ μιλά στη LiFO Facebook Twitter
Ο εγκέφαλος είναι ένα γιγαντιαίο θαύμα της βιολογίας. Αναλογιστείτε ότι ζυγίζει 1.300 γραμμάρια και περιέχει περίπου 1.000 πυρήνες, 2.000 μείζονες διασυνδέσεις, 200 σημαντικά ένζυμα και 87 δισεκατομμύρια νευρώνες, ενώ 20.000 γονίδια εκφράζονται σε αυτόν. Είναι ασύλληπτη η ικανότητα αυτού του οργάνου. 
0



Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΚΕΤΣΟΣ είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στην έρευνα για την ασθένεια του Αλτσχάιμερ και καθηγητής στο περίφημο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. 

Ο παγκοσμίου φήμης ειδικός στη φροντίδα και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Αλτσχάιμερ καθώς και σχετιζόμενες μορφές άνοιας αναπτύσσει βιοδείκτες με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη της θεραπείας του Αλτσχάιμερ και άλλων παρόμοιων νόσων, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζει και διεξάγει πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές.

Γεννήθηκε το 1961, μεγάλωσε στην Αθήνα και πέρασε στο Κολέγιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1980, οπότε έφυγε για τις ΗΠΑ. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ψυχολογία στο Northwestern University, πήρε διδακτορικό στην Ιατρική το 1988 από το Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis.

Το 1993 ξεκίνησε να εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins, το οποίο του απένειμε MHS στην Επιδημιολογία και το 2000 τον έκανε τακτικό καθηγητή. Το 2006 έγινε διευθυντής Ψυχιατρικής στο Johns Hopkins Bayview, ενώ έναν χρόνο αργότερα έγινε κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse στο Johns Hopkins και έλαβε το βραβείο William S. Proxmire ως εξέχουσα ηγετική μορφή στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ.

Στη χώρα μας τα άτομα που πάσχουν από άνοια σήμερα αγγίζουν τα 200.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 μέχρι το 2050. Αν συνυπολογίσουμε και τους φροντιστές αυτών των ατόμων, θα αντιληφθούμε ότι το 10% του πληθυσμού θα ζει καθημερινά με την άνοια.  

Σήμερα οι πάσχοντες από άνοια, παγκοσμίως, υπολογίζονται σε 34,5 εκατομμύρια, ενώ προβλέπεται ότι το 2050 θα φτάσουν τα 115,3 εκατομμύρια. Τα 2/3 των περιστατικών άνοιας οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σύνολο νόσων.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας μιλά για την πανδημία, την άνοια, την τεχνητή νοημοσύνη, την ψυχή αλλά και το τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή. 

ΛΥΚΕΤΣΟΣ
Κωνσταντίνος Λυκέτσος

— Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας;

Η δυσκολία πολλών να αποδεχτούν τα γεγονότα και να κατανοήσουν την επιστημονική βάση των δεδομένων, για παράδειγμα αν πρέπει κάποιος να φορέσει μάσκα ή να εμβολιαστεί, καθώς και σε ποια εμπειρικά στοιχεία βασίζονται τέτοιου είδους αποφάσεις. Το ίδιο παρατηρούμε να συμβαίνει και στις εκλογές των ΗΠΑ, των οποίων πολλοί αμφισβητούν τα αποτελέσματα.

Επομένως, θα έλεγα ότι η πρόκληση της εποχής μας έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πεποίθηση κάποιων ανθρώπων ότι ορισμένα γεγονότα αποτελούν αντικείμενο μυστικού και παρασκηνιακού χειρισμού.  

— Η πανδημία ανέτρεψε όλα όσα γνωρίζαμε. Ποιο θα είναι το αποτύπωμα της στις ζωές μας; 

Καταρχάς, θα ζούμε με τον κορωνοϊό για πολλά χρόνια ακόμα. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μια προσαρμογή στη νέα κατάσταση. Θα εμβολιαζόμαστε πιο συχνά; Θα έχουμε περιοδικές εξάρσεις του ιού; Θα δημιουργηθούν άλλες μεταλλάξεις;

Επίσης, είναι βέβαιο ότι οι βιντεοκλήσεις, η τηλεπικοινωνία, η τηλε-ιατρική, όπως και η τηλεργασία, θα γίνουν συνώνυμο της καθημερινότητάς μας. Ελπίζω, τουλάχιστον, να μην οδηγηθούμε σε τηλεδιακοπές (γέλια).  

— Τι επιρροή θα έχει ο κορωνοϊός στο θέμα της άνοιας; 

Η επίδραση της πανδημίας στη ζωή των ατόμων με άνοια, είτε λόγω του εγκλεισμού είτε λόγω του περιορισμού των κοινωνικών επαφών, των δραστηριοτήτων και της μετακίνησης, είχε σοβαρές επιπτώσεις και αύξησε τη θνησιμότητα. 

— Τι είναι η άνοια; 

Η κατάσταση κατά την οποία εξασθενούν οι νοητικές λειτουργίες ενός ατόμου. Πρόκειται, δηλαδή, για μια δυσλειτουργία που προκαλείται από βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η άνοια επηρεάζει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα να εκτελεί ένας άνθρωπος τις καθημερινές του εργασίες. 

Κ. Λυκέτσος: «Η ζωή μας όλο και περισσότερο κατευθύνεται από υπολογιστές» Facebook Twitter

— Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόβλημα της άνοιας και την έρευνα που αφορά την αντιμετώπισή της. Ποιες είναι οι αιτίες της; 

Οι αιτίες είναι οι βλάβες που προκαλούνται από την εναπόθεση της πρωτεΐνης των αμυλοειδών σε περιοχές του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν με την απώλεια της πρόσφατης μνήμης και σταδιακά να έρχονται στην επιφάνεια κι άλλες νοητικές δυσλειτουργίες που αφορούν την κρίση, τον λόγο, τη συγκέντρωση προσοχής αλλά και την ικανότητα προσανατολισμού. Επίσης, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα όλων των περιπτώσεων.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, το ιδανικό θα ήταν να είχαμε μια φαρμακευτική αγωγή που να αποτρέπει ή και να αντιστρέφει την καταστροφή περιοχών του εγκεφάλου. Ριζική θεραπεία όμως ακόμη δεν υπάρχει και νομίζω ότι δεν είμαστε πολύ κοντά σ’ αυτή την επιστημονική ανακάλυψη. Ωστόσο, τώρα έχουμε τη δυνατότητα μιας προληπτικής αντιμετώπισης με ενδεικτικές θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες, σε συνδυασμό με το υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, είναι χρηστικές και μπορούν να παρατείνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών.   

— Δηλαδή δεν είμαστε κοντά στο να θεραπεύσουμε σύντομα Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον; 

Όχι, βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο, αν και εξαρτάται από το τι σημαίνει «θεραπεύω». Αν εννοούμε ότι εξαλείφονται τελείως αυτές οι ασθένειες, δεν είναι κάτι που θεωρώ πιθανό. Όμως έχουν γίνει ήδη κάποιες έρευνες ώστε να βοηθηθούν οι πάσχοντες να ζουν περισσότερο και να βελτιώσουν ποιοτικά την καθημερινότητά τους.

Συγκεκριμένα, σκοπός είναι να επιβραδύνουμε την πορεία της νόσου ώστε να μην οδηγείται ο ασθενής στην αναπηρία. Άλλωστε, στο πανεπιστήμιό μας, μαζί με την ομάδα μου, έχουμε κάνει διάφορες κλινικές δοκιμές προκειμένου να ανακαλύψουμε τις αιτίες της νόσου και να επιτύχουμε μια εξατομικευμένη μελλοντική θεραπεία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, επειδή, όσο πιο έγκαιρα δοθεί θεραπευτική αγωγή, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της.

— Ποιοι είναι οι λόγοι της αύξησης των ανθρώπων που θα ζουν με άνοια στο μέλλον, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες;

Η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού. Ουσιαστικά, η άνοια είναι μια πάθηση που επηρεάζει τους ηλικιωμένους. Όσο αυξάνεται η ηλικία του πληθυσμού, αντιστοίχως ανεβαίνουν και τα ποσοστά των ασθενών με άνοια.

Για παράδειγμα, στη χώρα μας τα άτομα που πάσχουν από άνοια σήμερα αγγίζουν τα 200.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 μέχρι το 2050. Αν συνυπολογίσουμε και τους φροντιστές αυτών των ατόμων, θα αντιληφθούμε ότι το 10% του πληθυσμού θα ζει καθημερινά με την άνοια.  

— Τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να ξεχνά; 

Αν το δούμε από τη σκοπιά των πασχόντων, ότι χάνει ένα σημαντικό μέρος των ικανοτήτων του. Όταν δεν θυμάσαι τι έκανες πριν από μερικά λεπτά, είναι δύσκολο να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις τώρα ή αργότερα. Επίσης, αδυνατεί να οργανώσει την ημέρα του, αποπροσανατολίζεται, ενώ καθημερινές, αυτονόητες λειτουργίες, όπως το να δεις το ρολόι σου για να ξέρεις τι ώρα είναι, παύει για εκείνους να είναι φυσιολογικό.

Από την άλλη πλευρά, εκείνη των φροντιστών, βλέποντας τους ανθρώπους τους να παρουσιάζουν συμπτώματα άνοιας, χωρίς να έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται, μπορεί να θυμώσουν και να επέλθουν συγκρούσεις. 

— Πόσο σημαντικές είναι οι αναμνήσεις εκείνες που αντέχουν στον χρόνο;

Η σημασία της ανάμνησης είναι ο λόγος που διατηρούμε την ελπίδα μας για το μέλλον, διότι αποδεικνύει ότι υπάρχει παρελθόν. 

Κ. Λυκέτσος: «Η ζωή μας όλο και περισσότερο κατευθύνεται από υπολογιστές» Facebook Twitter
Στον ιατρικό τομέα συνεργάτες προσπαθούν να αναστρέψουν βλάβες στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ με τη χρήση της τεχνικής διέγερσης του εγκεφάλου, τοποθετώντας ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένες περιοχές του.

— Πόσο εύκολο είναι σήμερα να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου;

Πρώτα απ’ όλα, με το να αισθάνεσαι ότι έχεις τον πλήρη έλεγχο της ζωής σου. Επίσης, με το να μπορείς να κάνεις κάποιες ημερήσιες δραστηριότητες, οι οποίες, την περίοδο της καραντίνας, για παράδειγμα, είχαν περιοριστεί. Επίσης, για να έχεις μια ποιότητα ζωής πρέπει να προσέχεις τη σωματική και πνευματική σου υγεία.  

— Η τεχνητή νοημοσύνη τι μας επιφυλάσσει; 

Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, η ζωή μας όλο και περισσότερο κατευθύνεται από υπολογιστές. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και επιδρά καθοριστικά σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Προφανώς εμπεριέχει πολλές ευκαιρίες, αλλά εγείρει και κάποια ηθικά ζητήματα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αποτελούν ένα πεδίο συγκέντρωσης διαφόρων επιλογών και ενδιαφερόντων μας. Μπείτε στη διαδικασία να φανταστείτε ότι πάτε διακοπές και δεν έχετε καμία ηλεκτρονική συσκευή μαζί σας. Νομίζω ότι η σκέψη και μόνο σας φαίνεται αδιανόητη. Από κει αντιλαμβάνεστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένας σύγχρονος ομφάλιος λώρος με πλειάδα δυνατοτήτων αλλά και κινδύνους. 

— Πιστεύετε ότι στο μέλλον κάποιες τεχνολογικές λειτουργίες θα περάσουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα; 

Έχει ξεκινήσει ήδη να συμβαίνει. Στον ιατρικό τομέα συνεργάτες προσπαθούν να αναστρέψουν βλάβες στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ με τη χρήση της τεχνικής διέγερσης του εγκεφάλου, τοποθετώντας ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένες περιοχές του.

Τελευταία, επίσης, θα είδατε ότι ηλεκτρικά εμφυτεύματα επιτρέπουν σε παράλυτους να επικοινωνήσουν, ενώ άνθρωποι που έχουν χάσει μέλη του σώματός τους μπορούν να τα αντικαταστήσουν με καινοτόμες λύσεις. Είναι βέβαιο ότι τα εμφυτεύματα όλο και περισσότερο θα χρησιμοποιούνται για ποικίλες ανάγκες της ανθρωπότητας. 

— Διερευνάτε τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τι είναι αυτό που σας έχει μάθει αυτή η ενασχόληση;  

Το πόσο γιγαντιαίο θαύμα της βιολογίας είναι ο εγκέφαλος. Αναλογιστείτε ότι ζυγίζει 1.300 γραμμάρια και περιέχει περίπου 1.000 πυρήνες, 2.000 μείζονες διασυνδέσεις, 200 σημαντικά ένζυμα και 87 δισεκατομμύρια νευρώνες, ενώ 20.000 γονίδια εκφράζονται σε αυτόν. Είναι ασύλληπτη η ικανότητα αυτού του οργάνου. 

— Όλα πηγάζουν από τον εγκέφαλο; Υπάρχει ψυχή;

Εγώ ανήκω σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχει ψυχή. Θέλω να διατηρώ την ιδέα της, αφού αυτή προϋποθέτει ότι υπάρχει και ζωή μετά θάνατον. Ως επιστήμονας, όμως, αντιμετωπίζω την ψυχή ως μια υπόθεση εργασίας. Μπορείς να πεις ότι υπάρχει ψυχή; Δύσκολο να το αποδείξεις επιστημονικά. 

— Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε; 

Γεννήθηκα στο Λονδίνο και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ο πατέρας μου ήταν διευθυντής στην Ψυχιατρική Κλινική του Δρομοκαΐτειου και καθηγητής στο ΕΚΠΑ, ενώ η μητέρα μου εκτελούσε χρέη νοικοκυράς. Σίγουρα έχουν αποτυπωθεί πολύ έντονα στο μυαλό μου οι μνήμες από την περίοδο της δικτατορίας.  

— Ποιο ήταν το βασικό ερέθισμα που σας έκανε να στραφείτε στον επιστημονικό κόσμο;

Μου αρέσει πολύ το μέτρημα των πάντων. Επίσης, έχω μια ακόρεστη περιέργεια για τη δημιουργία των πραγμάτων, ενώ πάντα με ενδιέφερε να μελετώ τις περιοχές του εγκεφάλου και της συνείδησης. 

— Τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή; 

Το να ζεις. 

Συνεντεύξεις
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ζευγάρι άνοια

Ιστορίες ανθρώπων / Ζώντας με άνοια την εποχή του κορωνοϊού

Πώς αλλάζει η καθημερινότητα όταν ο αγαπημένος σου μπαίνει στα μονοπάτια της λήθης; Ο κύριος Νίκος και η κυρία Μαργαρίτα είναι παντρεμένοι 37 χρόνια, αλλά πλέον η ζωή τους εξελίσσεται διαφορετικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι έμαθα φροντίζοντας μια 91χρονη με άνοια σε ένα χωριό της Αγγλίας

Προσωπικές ιστορίες / Τι έμαθα φροντίζοντας μια 91χρονη με άνοια σε ένα χωριό της Αγγλίας

Η 24χρονη Άννα Κόκκορη, ψάχνοντας δουλειά στο εξωτερικό, βρέθηκε να δουλεύει σε ένα απομακρυσμένο αγγλικό χωριό, ως εποχιακή αποκλειστική νοσοκόμα μιας δύστροπης ηλικιωμένης με άνοια. Δεν φανταζόταν όμως την εξέλιξη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
H μητέρα μου στην απομόνωση του COVID και της άνοιας

Σε πρώτο πρόσωπο / H μητέρα μου στην απομόνωση του COVID και της άνοιας

«Την έβαλαν σε ένα δωμάτιο μόνη της. Οι νοσηλεύτριες μπαίνουν με ειδική στολή μόνο τρεις φορές την ημέρα και μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Επισκεπτήρια φυσικά δεν επιτρέπονται. Ούτε αποκλειστικές...»
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ