Λέοναρντ Κοέν: Είμαι έτοιμος να πεθάνω

Λέοναρντ Κοέν: Είμαι έτοιμος να πεθάνω Facebook Twitter
0

Λέοναρντ Κοέν: Είμαι έτοιμος να πεθάνω Facebook Twitter
«Είμαι ο τύπος του άνδρα που του αρέσει να τελειώνει αυτό που αρχίζει, αν μπορεί βέβαια» ισχυρίζεται ο Λέοναρντ Κοέν στη συνέντευξή του στο New Yorker. Φωτογραφία: PA

 Ο Leonard Cohen για άλλη μία φορά απέδειξε την ικανότητά του να μιλάει για τον θάνατο με αφοπλιστική διαύγεια. Σε μια νέα του συνέντευξή που δημοσιεύεται στο περιοδικό New Yorker, ο 82χρονος σήμερα μουσικός μιλώντας για το μέλλον του ως καλλιτέχνης δήλωσε χωρίς περιστροφές:«Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην είναι άβολο αυτό που λέω. Νομίζω πως περίπου μέχρι εδώ ήταν για μένα».

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Κοέν έχει έναν θησαυρό με αδημοσίευτα και ημιτελή ποιήματα που θέλει να προλάβει να τα ηχογραφήσει ή να τα δημοσιεύσει. 

«Η μεγάλη αλλαγή είναι να συνειδητοποιείς το πόσο κοντά είσαι στο θάνατο», λέει. «Είμαι ο τύπος του ανθρώπου που του αρέσει να τελειώνει αυτό που αρχίζει, αν μπορεί βέβαια. Αν δεν μπορεί, δεν πειράζει. Αλλά η φυσική μου τάση και επιδίωξη είναι να τελειώνω τα πράγματα που έχω ξεκινήσει».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι ίσως ποτέ δεν θα καταφέρει να ηχογραφήσει τα ημιτελή κομμάτια του: «Δεν νομίζω πως θα είμαι ικανός να ολοκληρώσω αυτά τα τραγούδια. Μπορεί όμως, ποιος ξέρει; Και ίσως κερδίσω έναν δεύτερο γύρο ακόμα. Δεν το γνωρίζω αυτό. Αλλά ωστόσο δεν τολμώ να δεσμεύσω τον εαυτό μου με οποιαδήποτε πνευματική στρατηγική. Δεν τολμώ να το κάνω. Έχω τόση πολλή δουλειά να κάνω. Διάφορα πράγματα που πρέπει να τακτοποιήσω. Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην είναι άβολο αυτό που λέω. Νομίζω πως περίπου μέχρι εδώ ήταν για μένα».

»Τώρα είμαι ικανός να δουλέψω με μεγαλύτερη προσήλωση και αυτοσυγκέντρωση απ' ότι όταν είχα ευθύνες, όπως το να βγάλω τα προς το ζην, να είμαι σύζυγος, να είμαι πατέρας. Όλοι αυτοί οι περισπασμοί έχουν πια μειωθεί ριζικά. Το μόνο πράγμα που καθορίζει την παραγωγικότητά μου είναι το σώμα μου». 

Λέοναρντ Κοέν: Είμαι έτοιμος να πεθάνω Facebook Twitter
Δυό μάλλον άγνωστες φωτογραφίες του Λέοναρντ Κοέν στην Ύδρα, με την Μαριάν... Φωτ.: Getty

Λέοναρντ Κοέν: Είμαι έτοιμος να πεθάνω Facebook Twitter

Μεγάλο μέρος του άρθρου εστιάζει στη σχέση του με την Marianne Ihlen,  την γυναίκα που του ενέπνευσε τραγούδια όπως το Bird on a Wire και το So Long, Marianne, η οποία πέθανε πριν κάποιους μήνες. Στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του στην αγαπημένη του μούσα, περιγράφει το πόσο έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου. «Είμαστε στ' αλήθεια τόσο ηλικιωμένοι και τα σώματά μας καταρρέουν και νομίζω πως θα σε ακολουθήσω πολύ γρήγορα» έγραφε.

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης ο Κοέν συνεχίζει να φιλοσοφεί για τη ζωή και το θάνατο και περιγράφει την θέση του καθώς νοιώθει πως πλησιάζει το τέλος της ζωής του: «Για κάποιο παράξενο λόγο αισθάνομαι ότι είμαι κερδισμένος απ΄τη ζωή. Κάποια απ' αυτά τα κέρδη είναι άμεσα και τα έχω καλλιεργήσει σε προσωπικό επίπεδο ενώ κάποια άλλα είναι έμμεσα π.χ. η κόρη μου και τα παιδιά της μένουν στο κάτω όροφο του σπιτιού, ο γιος μου δυο τετράγωνα παρακάτω. Αισθάνομαι απίστευτα ευλογημένος. Έχω έναν βοηθό που είναι ικανότατος και αφοσιωμένος. Έναν φίλο ή δύο που κάνουν τη ζωή μου πλούσια. Έτσι κοιτώντας τα πράγματα από μια συγκεκριμένη σκοπιά θα μπορούσα να πω ότι ποτέ δεν ήμουν καλύτερα ... Σε ένα ορισμένο σημείο αν ακόμα έχεις κέρδη σου από τη ζωή και δεν αντιμετωπίζεις σοβαρά οικονομικά θέματα μπορείς να βάλεις τα πράγματα στη ζωή σου σε τάξη. Το να βάλεις τα πράγματα σε τάξη -αν μπορείς να το κάνεις- είναι μια πολύ ανακουφιστική διαδικασία, και τα οφέλη της είναι ανεκτίμητα». 

Πρόσωπα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Ροζ Κυρία της Β. Κορέας που αναγγέλλει πρόσχαρα πυρηνικές καταστροφές

TV & Media / H Ροζ Κυρία της Β. Κορέας που αναγγέλλει πρόσχαρα πυρηνικές καταστροφές

Ποια είναι η γυναίκα με την τρομερή φωνή που μες στη χαρά ανακοινώνει τον όλεθρο; Ιδού ο βίος και η πολιτεία του θηλυκού βορειοκορεάτη "Χαϊλάντερ" - τη γυναίκα στην οποία πρόσφατα ο Κιμ Γιονγκ Ουν χάρισε ένα διαμέρισμα.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Μακάριος: η συναρπαστική ζωή ενός αμφιλεγόμενου εθνάρχη

45 χρόνια από τον θάνατό του / Μακάριος: η συναρπαστική ζωή ενός αμφιλεγόμενου εθνάρχη

Η πολυκύμαντη πορεία του ηγέτη που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου: Μιλούν στη LiFO, κάνοντας μια αποτίμηση του έργου του, ο καθηγητής πανεπιστημίου Δημήτρης Σωτηρόπουλος και ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πανκ, πρέζα, τέχνη: H άγρια ιστορία του Μιχάλη Ηλιού ή Μπλάκυ, που πέθανε πριν από λίγες μέρες, απολύτως μόνος

Φωτογραφία / Πανκ, πρέζα, τέχνη: H άγρια ιστορία του Μιχάλη Ηλιού ή Μπλάκυ, που πέθανε πριν από λίγες μέρες, απολύτως μόνος

Από τα ιδρύματα στην πανκ σκηνή, από τα Εξάρχεια στην πρέζα και στη φωτογραφία: Ο Μιχάλης Ηλιού έζησε όλα του τα πάθη στα άκρα και κατάφερε να κάνει το βίωμά του τέχνη. Μας είχε διηγηθεί χωρίς περιστροφές τη συγκλονιστική του ιστορία επιβίωσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ
Τζεφ Μπέζος: Ποιος είναι ο πάμπλουτος Mr Amazon

Διεθνή / Τζεφ Μπέζος: Ποιος είναι ο πάμπλουτος Mr Amazon

Την απαστράπτουσα εικόνα του Μπέζος, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Amazon, αναλαμβάνοντας πλέον τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, αμαυρώνουν οι απανωτές καταγγελίες για τον εργασιακό Μεσαίωνα που επικρατεί στην εταιρεία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ