Σεπτέμβριος του 2015 και το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων λαμβάνει ποσοστό 3,44%, με αποτέλεσμα ο γραφικός πολιτικός Βασίλης Λεβέντης να μπει για πρώτη φορά στη Βουλή. Από το 1993 συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς ποτέ να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή, ενώ οι περισσότεροι τον ήξεραν μόνο για τις μεταμεσονύκτιες πολιτικές εκπομπές του σε κανάλια χαμηλής τηλεθέασης.


• Φραπέδες, φαγητά και τηλεφωνικές φάρσες, όλα σε ζωντανή μετάδοση, προσφέροντας απεριόριστο γέλιο στο τηλεοπτικό κοινό. Ιστορικές έχουν μείνει οι εκπομπές του στις οποίες, ουρλιάζοντας, απειλούσε θεούς και δαίμονες αν έκλειναν το Κανάλι 67, λέγοντας: «Αλήτες, καθάρματα στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι φουστανελάδες, ζητώ από τον Θεό να πεθάνουν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν υπάρχει Θεός να πεθάνουν κι οι δυο τους». Επίσης, θυμόμαστε και μια συνέντευξή του στην εκπομπή «Προφίλ» με τον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας του είχε προσφερθεί μια πίτσα.


• Είναι ο άνθρωπος που το 1984 ίδρυσε το πρώτο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα, το 1986 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, λαμβάνοντας 2.352 ψήφους, ποσοστό 0,57%, ενώ τον Ιούνιο του 1989 συμμετείχε ως υποψήφιος της ΝΔ στη Β' Αθηνών, αποσπώντας 5.212 σταυρούς προτίμησης, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.

 

«Μια σοβαρή κυβέρνηση, όταν δεν μπορεί να υπογράψει παράλογες απαιτήσεις, φεύγει. Αν δεν είναι σοβαρή, υπογράφει τα πάντα και μένει. Πού να προβλέψω ότι ο Τσίπρας είναι ξεβρακώστρας και υπογράφει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία;».


• Αλλά και αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, στην εκπομπή «Πολιτικός Μαραθώνιος» με θέμα το μεταναστευτικό, αξέχαστο έμεινε το βίντεο με την «Αννούλα», που έκανε λάθος και ξαφνικά ακούστηκε on air rave μουσική. Ο Βασίλης Λεβέντης εκνευρίστηκε λέγοντας: «Αννούλα, παιδί μου, γιατί ήρθες και πειράζεις εκεί; Μας χαλάσανε την εκπομπή τώρα. Ρε πούστη μου, ήρθε και κάτι πείραξε και άρχισε μουσική εκεί».


• Και στο παρελθόν όμως οι δηλώσεις του δεν είχαν περάσει απαρατήρητες. Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου είχε πει: «Η Ελλάδα είναι ένα αχούρι χωρίς δημοκρατία. Ένα φασιστικό αχούρι». Και συνέχισε: «Ποιον θα βάλουμε πρωθυπουργό; Τον Σαμαρά; Τον κλητήρα των ξένων που έχει εξευτελίσει τη χώρα; Να βάλουμε πρωθυπουργό τον Βενιζέλο; Με το πομπώδες παράστημά του μοιάζει με δικτάτορα, λες και θα στείλει να μας συλλάβουν όλους, σαν να είναι λοχίας. Τι είναι αυτό; Ο άνθρωπος δεν κάνει για πολιτική».


• Τον Ιανουάριο του 2016 τα έβαλε με τους βουλευτές του ΚΚΕ, φωνάζοντας από το βήμα της Βουλής: «Εγώ είμαι λαγός του Τσίπρα, όπως λέτε; Εσείς κάνατε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη και φάγατε ντολμαδάκια στη Μαρίκα. Εσείς γίνατε λαγοί το '89... Εγώ δεν είμαι Φλωράκης. Ο Φλωράκης το 1989 πήγε με τον Μητσοτάκη και αντί να θέσει (sic) για την απλή αναλογική πήραν συντάξεις εθνικής αντίστασης οι δικοί του. Με αυτό τον τρόπο πληρώθηκε το ΚΚΕ».


• Λίγες μέρες πριν, σε συνέντευξή του σημείωνε για τον πρωθυπουργό: «Μια σοβαρή κυβέρνηση, όταν δεν μπορεί να υπογράψει παράλογες απαιτήσεις, φεύγει. Αν δεν είναι σοβαρή, υπογράφει τα πάντα και μένει. Πού να προβλέψω ότι ο Τσίπρας είναι ξεβρακώστρας και υπογράφει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία;».

 

• Το τελευταίο χτύπημα ήρθε στην προχθεσινή συζήτηση που αφορούσε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, όπου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε από το βήμα της Βουλής: «Για εμάς, ότι ο κ. Τσίπρας τα κάνει όλα τάκα-τάκα, χωρίς διαβουλεύσεις, και ότι βάζει τα συμφέροντα μιας ασήμαντης ομάδας ανθρώπων – νομίζω ότι είναι ψυχασθένεια αυτό που έχουν. Εγώ είμαι υπέρ να τους δώσουμε συντάξεις, εργασία, να αυστηροποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο αν κάποιος τούς κάνει bullying, να τους στηρίξουμε, αλλά αυτό να μην τους το δώσουμε». Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Το να αλλάζει ο άνθρωπος τη φύση του είναι ανώμαλο πράγμα».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO