Ο Άγις Κολύβας είναι η ψυχή του 1896 Classic Marathon Race Revival ΙΙΙ

Ο Άγις Κολύβας είναι η ψυχή του 1896 Classic Marathon Race Revival ΙΙΙ Facebook Twitter
1
Ο Άγις Κολύβας είναι η ψυχή του 1896 Classic Marathon Race Revival ΙΙΙ Facebook Twitter
Η Αθήνα είναι καταπληκτική πόλη για ποδήλατο. Έχει φιλικό καιρό 8-9 μήνες τον χρόνο, τρία βουνά τριγύρω (Υμηττός, Πάρνηθα, Πεντέλη) και την παραλιακή ως το Σούνιο, έναν από τους πιο όμορφους δρόμους για ποδήλατο στη Μεσόγειο.

—  Τι ακριβώς είναι το 1896 Classic Marathon Race Revival;

H αναβίωση ενός αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών της Αθήνας το 1896. Νικητής αναδείχθηκε ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, μια σχετικά άγνωστη, αλλά επιδραστική φυσιογνωμία που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάδοση της αγωνιστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα. Ο αγώνας ήταν εντυπωσιακός και μαρτυρίες αναφέρουν τον τραυματισμένο και γεμάτο μώλωπες Κωνσταντινίδη να διασχίζει το κέντρο των Αθηνών θριαμβευτής (3 ημέρες μετά τη νίκη του Σπύρου Λούη), καθώς πλήθος κόσμου ζητωκραύγαζε και τον έραινε με λουλούδια. Είναι μια καταπληκτική, αλλά ίσως όχι τόσο γνωστή ιστορία της ελληνικής ποδηλασίας, η οποία πιστεύω ότι αξίζει περισσότερη προσοχή.


— Πώς προέκυψε η ιδέα;

Το κοινό σημείο είναι η χρήση των ποδηλάτων fixed gear. Τότε, όπως και τώρα, η συμμετοχή απαιτεί τέτοιους είδους ποδήλατο, δηλαδή με σταθερό γρανάζι και χωρίς φρένα. Με μια παρέα φίλων –όλοι μας ενεργά μέλη της αστικής ποδηλατικής σκηνής– σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε την αναβίωση αυτού του αγώνα 110+ χρόνια μετά, με DIY αισθητική και grassroots στάση.

Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία μιας μεγάλης μερίδας οδηγών που πιστεύουν ότι ο δρόμος τούς ανήκει. Η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί, η ποδηλατική κουλτούρα όμως βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.


— Ποιες είναι οι δράσεις που περιλαμβάνει;

Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει τον αγώνα, με συμμετοχή περίπου 50 ερασιτεχνών αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλούμε φίλους του ποδηλάτου να έρθουν να παρακολουθήσουν την εκκίνηση, τον τερματισμό καθώς και την απονομή. Την επόμενη ημέρα έχουμε οργανώσει ένα ανοιχτό μπάρμπεκιου στον Φλοίσβο.


— Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα;

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου, με εκκίνηση έξω από το 48x17 (Βεΐκου 2, δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης), ενώ το BBQ την επομένη, 8 Μαΐου, στις 13:00 (θα συγκεντρωθούμε έξω από το 48x17 για ποδηλατάδα ως την παραλία).

Ο Άγις Κολύβας είναι η ψυχή του 1896 Classic Marathon Race Revival ΙΙΙ Facebook Twitter
Εγώ, που ζω και δουλεύω στο κέντρο, ποδηλατώ καθημερινά οπουδήποτε και το απολαμβάνω. Είσαι ευέλικτος, γρήγορος και σίγουρα πιο ανεξάρτητος, ενώ δεν επιβαρύνεις τον δημόσιο χώρο, δημιουργώντας κίνηση, παρκάροντας ανεξέλεγκτα, κλείνοντας πεζοδρόμια και διαβάσεις.


— Θεωρείς ότι υπάρχει, γενικά, στην Αθήνα η κουλτούρα του ποδηλάτου;

Η Αθήνα είναι καταπληκτική πόλη για ποδήλατο. Έχει φιλικό καιρό 8-9 μήνες τον χρόνο, τρία βουνά τριγύρω (Υμηττός, Πάρνηθα, Πεντέλη) και την παραλιακή ως το Σούνιο, έναν από τους πιο όμορφους δρόμους για ποδήλατο στη Μεσόγειο. Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία μιας μεγάλης μερίδας οδηγών που πιστεύουν ότι ο δρόμος τούς ανήκει. Η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί, η ποδηλατική κουλτούρα όμως βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.


— Μπορεί να κάνει κάποιος ποδήλατο στο κέντρο;

Φυσικά! Εγώ, που ζω και δουλεύω στο κέντρο, ποδηλατώ καθημερινά οπουδήποτε και το απολαμβάνω. Είσαι ευέλικτος, γρήγορος και σίγουρα πιο ανεξάρτητος, ενώ δεν επιβαρύνεις τον δημόσιο χώρο, δημιουργώντας κίνηση, παρκάροντας ανεξέλεγκτα, κλείνοντας πεζοδρόμια και διαβάσεις.


— Τι είναι το 48x17;

Ένα κατάστημα που αντιπροσωπεύει μικρές ανεξάρτητες, αλλά εκλεκτικές εταιρείες ποδηλάτων και περιφερειακών απ' όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, δουλεύουμε πάνω σε πρότζεκτ, όπως η δημιουργία τεχνικών ρούχων ποδηλασίας σε συνεργασία με νέους Έλληνες designers (το νέο πρότζεκτ μας με τους Greece is for lovers θα κάνει launch τον επόμενο μήνα), ενώ διοργανώνουμε τακτικά events, όπως προβολές και rides.

Ο Άγις Κολύβας είναι η ψυχή του 1896 Classic Marathon Race Revival ΙΙΙ Facebook Twitter

Info:

The 1896 Classic Marathon Race Revival III Weekend, 7-8/5. Για αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.48x17.com

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Design / Milano Design Film Festival Greece: Οι προφεστιβαλικές δράσεις ξεκινούν στην Αθήνα

Η Άννη Μαρκιτάνη, καλλιτεχνική διευθύντρια του πρώτου Milano Design Film Festival Greece της Αθήνας, το οποίο λόγω της πανδημίας μετατέθηκε για το 2021, μιλά για τις ενδιαφέρουσες προφεστιβαλικές δράσεις που ξεκινούν τώρα στην πόλη.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Small Talk / Διονύσης Ατζαράκης: «Θυμάστε που διαβάζαμε κάποτε ότι καιγόταν ολόκληρη η Αυστραλία; Ήταν φέτος!»

Ο stand-up κωμικός που έγινε viral με το βίντεό του για τον κορωνοϊό και τις θεωρίες συνωμοσίας μιλά για το 2020, τα drive-in, τους φόβους του και τα νέα του πλάνα.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Εικαστικά / Η ονειρική φαντασίωση μιας αλλαγής απασχολεί τον νεαρό εικαστικό Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμό στα έργα του

Θραύσματα από μάρμαρο, κομμάτια μια ιδιότυπης συλλογής από τις μεγάλες πορείες της Αθήνας, αιωρούνται σαν αστρική σκόνη σε νυχτερινό ουρανό στη συμμετοχή του νεαρού εικαστικού στην έκθεση «The state of emergency has become the rule» της γκαλερί Can.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

σχόλια

1 σχόλια