Δεν θα μπορούσα ποτέ να μη μένω στο κέντρο της πόλης, για τον ίδιο λόγο που δεν θα μπορούσα ποτέ να μένω στα προάστια. Πάντα θέλω να νιώθω ότι βρίσκομαι στην καρδιά της πόλης.

 

Παρότι η περιοχή του Ψυρρή, όπου μένω μαζί με τη γυναίκα μου, την Πένυ, είναι σε πολλά σημεία τουριστική, είναι ταυτόχρονα και μια γειτονιά που έχει πολλές μικρές γειτονιές μέσα της. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να πατάω ποτέ το πόδι μου στη Μιαούλη, που είναι ο πιο τουριστικός δρόμος, και προτιμώ να περπατώ σε στενά πιο ήσυχα, που έχουν όμως μια άλλου είδους ενέργεια. Κάπως έτσι είναι η οδός Παλλάδος, όπου βρίσκεται και το σπίτι μου κι αυτός ο δρόμος είναι η δική μου γειτονιά.

 

Είναι ένας απ’ τους πιο γαμάτους δρόμους της πόλης και σημείο κατατεθέν του είναι εκείνο το μαγαζί που έχει ένα σωρό αλλοπρόσαλλα αντικείμενα. Κυριαρχούν, βέβαια, τα λογής λογής πλαστικά λουλούδια, που σχεδόν εμποδίζουν την πρόσβαση στον δρόμο.

 

Στην Παλλάδος βρίσκεται και το Tonic Essentials, ένα πολύ ωραίο μαγαζί που πουλάει σαπούνια κι αρώματα. Το έχει μια Αυστραλέζα που τα συλλέγει απ’ όλο τον κόσμο. Έχει πολύ παριζιάνικο αέρα και μοσχοβολάει ο τόπος κάθε φορά που περνάω απ’ έξω. Πολύ κοντά είναι και το Formika, το τέλειο μέρος για να βρεις το δώρο της τελευταίας στιγμής. Έχει τα πάντα, από ρούχα μέχρι μικροαντικείμενα.

 

Στο Color, στην Πρωτογένους, τσεκάρω πάντα τα ρούχα, ενώ στον ίδιο δρόμο μού αρέσει να πίνω έναν ωραίο καφέ στο Transistor, που είναι τέλειο και για brunch, όταν ξυπνάμε αργά τα Σαββατοκύριακα.

 

Έχει πλάκα που έχει έρθει αυτή η νέα γενιά ανθρώπων στου Ψυρρή - ζωντάνεψε η γειτονιά. Τώρα που έπεσαν τα ενοίκια στην περιοχή, έχει γίνει τέλειο σημείο για νέους επιχειρηματίες που θέλουν να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

 

Μεγάλη μου αγάπη είναι κι αυτοί οι ηλικιωμένοι που έχουν τα μαγαζιά με τις τσάντες και τα παπούτσια εδώ και κάτι αιώνες στη γειτονιά. Είναι πολύ ωραίοι τύποι και θα σε καλημερίσουν πάντα το πρωί που θα σε δουν.

 

Κάπου που επίσης λατρεύω να πηγαίνω είναι το Youth Hostel στην Αγίας Θέκλας -έχει την πιο τέλεια ταράτσα και πάμφθηνες μπίρες- αλλά και ο Νικήτας στην Αγίων Αναρ- γύρων, όπου θα φάω καλά και θα συναντήσω οπωσδήποτε κάποιον φίλο.

 

Δεν με ενοχλεί η ηχορύπανση στη γειτονιά. Στο κέντρο της πόλης μένω, άλλωστε, και δεν περιμένω να το βουλώσουν όλοι για να έχω εγώ ησυχία. Μου αρέσει ν’ αφήνω τα παράθυρα ανοιχτά και ν’ ακούω τη φασαρία της πόλης. Προτιμώ τη ζωντάνια από τη σιωπή.

 

Οι τσαντάκηδες και γενικότερα οι κλοπές είναι ένα θέμα στου Ψυρρή. Πρέπει να είσαι συνεχώς σε επαγρύπνηση και να μην κάνεις χαζές κινήσεις, όπως να κυκλοφορείς στον δρόμο με την τσάντα ορθάνοιχτη. Αν νομίζεις ότι είσαι στο Παλαιό Ψυχικό, πήγαινε καλύτερα εκεί.