• Από το 2007 μένω στην περιοχή του Κεραμεικού, σε αυτό το μικρό, αλλά υπέροχο κομμάτι ανάμεσα στο Μεταξουργείο και στο Γκάζι. Από τη μια μεριά οι μεγάλοι λεωφορειόδρομοι, η Πειραιώς και η Ιερά Οδός, και από την άλλη οι γραμμές του τρένου που την οριοθετούν βάναυσα, αλλά συνάμα προστατεύουν την ιδιαιτερότητά της.

 

• Αναζητούσα κατοικία στο κέντρο και παρότι το διαμέρισμα στο οποίο μένω ήταν από τα πρώτα που είδα, για κάποιον ακαθόριστο λόγο πήρα την απόφαση αμέσως, και δέκα χρόνια μετά δεν το έχω μετανιώσει. Δεν το έκανα συνειδητά στα 22 μου. Με τα χρόνια όμως αγάπησα την περιοχή σαν να μεγάλωσα εδώ – κατά κάποιο τρόπο μεγάλωσα και εδώ.

 

• Ο Κεραμεικός είναι αυτό που θα λέγαμε γειτονιά. Συγκεντρώνει στα μικρά όριά του όλα τα στοιχεία της Αθήνας που σε γαληνεύουν και σε στοιχειώνουν. Πολυπολιτισμικότητα, πλούσια ερεθίσματα, ζωντάνια και συγχρόνως η σκληρή πραγματικότητα: μικρά μπακάλικα, φούρνοι, κλειδαράδες, μαγειρεία και ψιλικατζίδικα μου υπενθυμίζουν πού μεγάλωσα και για ποιον λόγο αγαπάω τόσο πολύ το κέντρο. Κυρίως, όμως, ξεχωρίζει γιατί είναι μια γειτονιά που την αποτελούν άνθρωποι κι έχει μάθει να λειτουργεί με αυτούς.

 

Μια μέρα που περπατούσα στον δρόμο, με τη Μάρλα πάντα, χαμένος σ' ένα λαβύρινθο από αδιέξοδες σκέψεις, έπεσε το βλέμμα μου σε ένα σύνθημα από τα πολλά της περιοχής που έγραφε: «Και λοιπόν;». Με κάποιον τρόπο εκείνη τη στιγμή έγινε δικό μου και με ανακούφισε.

 

• Η καθημερινή μου βόλτα, παρέα με τη σκύλα μου τη Μάρλα, είναι στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος. Στρίβοντας στη Λεωνίδου, βρίσκουμε ένα μικρό αυτοσχέδιο παρκάκι κι εκεί κάνουμε την πρώτη μας στάση, σταθερό σημείο αναφοράς και για τους δυο μας. Συνεχίζουμε στην Ιερά Οδό, μπαίνουμε στη Μεγάλου Αλεξάνδρου και επιστρέφουμε σπίτι μας.

 

• Τα περισσότερα ψώνια μου τα κάνω την Τρίτη στη λαϊκή της γειτονιάς, στην οδό Λεωνίδου. Τα υπόλοιπα, από το μαγαζί με τα βιολογικά προϊόντα «στο βάθος κήπος» που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από το σπίτι μου. Ποτό στο αγαπημένο Κεραμείο που βρίσκεται στην οδό Πλαταιών 26 ή τσικουδιά με μεζέ στο καφενείο «Ο Λούης» που βρίσκεται Λεωνίδου 87.

 

Στον Κεραμεικό ο Ορφέας Αυγουστίδης έχει βρει μασέλα (ολόκληρη)...

 

• Κάποιον που δεν ξέρει την περιοχή θα τον πήγαινα βόλτα στους πολλούς, μικρούς και κρυφούς πεζόδρομους που τέμνουν τα οικοδομικά τετράγωνα χωρίς να καταλήγουν σε κάποιους από τους κεντρικούς δρόμους. Θα κάναμε περιπάτους στις συνοικίες της περιοχής για να εντοπίσουμε εκείνα τα παλιά, αξιοζήλευτα, νεοκλασικά σπίτια που μοιράζονται μια εσωτερική αυλή. Τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμμένα σήμερα, αλλά δημιουργούν ένα ιδιότυπο σκηνικό. Μου έχει τύχει να σκαρφαλώσω σε κάτι μπεντένια για να δείξω σε μια φίλη μου τι κρύβουν στο εσωτερικό τους. Μαγεία!

 

• Ένα βράδυ που γύριζα από το σινεμά, μπαίνοντας στο ασανσέρ, αντίκρισα μια μασέλα ολόκληρη και την άφησα εκεί, για να τη βρει όποια γιαγιά την έχασε.

 

• Μια μέρα που περπατούσα στον δρόμο, με τη Μάρλα πάντα, χαμένος σ' ένα λαβύρινθο από αδιέξοδες σκέψεις, έπεσε το βλέμμα μου σε ένα σύνθημα από τα πολλά της περιοχής που έγραφε: «Και λοιπόν;». Με κάποιον τρόπο εκείνη τη στιγμή έγινε δικό μου και με ανακούφισε.

 

• Μερικά σποραδικά περιστατικά εγκληματικότητας στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει μια φήμη για τη γειτονιά. Τώρα πια έχουν εξαφανιστεί, εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της περιοχής.

 

• Το πιο ωραίο μυστικό του Κεραμεικού είναι το καρναβάλι που γίνεται εδώ τα τελευταία χρόνια κάθε προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς, και που έχει πάψει πια είναι τόσο μυστικό.

 

• Αγαπημένη μορφή ο πλανόδιος ψαροπώλης που εμφανίζεται τα πρωινά με το φελιζολένιο ψυγειάκι, γεμάτο ψάρια, φωνάζοντας κάτι που δεν έχω καταφέρει να αποκωδικοποιήσω εδώ και δέκα χρόνια...

 

• Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, θα άλλαζα τους κατοίκους που δυσφορούν με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της γειτονιάς.

 

Info:

Αυτό τον καιρό o Ορφέας συμμετέχει στην παράσταση Αμερικανικός Βούβαλος του Ντέιβιντ Μάμετ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη στο θέατρο Μουσούρη, μαζί με τον ίδιο και τον Γιάννη Μπέζο. Επίσης, από τις 2 Μαΐου ξεκινά στο θέατρο Skrow το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου Μια τεράστια έκρηξη σε σκηνοθεσία του ίδιου και πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, στην οποία θα παίζει μαζί με την Άννα Καλαϊτζίδου και την Αριάδνη Καβαλιέρου, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη.