Έλληνες μεγιστάνες: αυτοί οι τόσο αποτυχημένοι άνθρωποι!

Έλληνες μεγιστάνες: αυτοί οι τόσο αποτυχημένοι άνθρωποι! Facebook Twitter
44

Έλληνες μεγιστάνες: αυτοί οι τόσο αποτυχημένοι άνθρωποι! Facebook Twitter
Κυρία μου, δίνεις ή δεν δίνεις; Εάν δεν δίνεις, τουλάχιστον μη διεκδικείς την προσοχή που αξίζει στα πρόσωπα που δίνουν.

Στα χρυσοποίκιλτα πάνελ, στις κόσμιες ευσεβιστικές συνεντεύξεις κ.λπ. κανείς δεν τους ρώτησε το αυτονόητο: Πέρα από το ναρκισσιστικό τριπάκι σας, τη νεύρωσή σας για δύναμη και εξουσία, τις στομφώδεις παπάρες που βάζετε να γράφουν για εσάς κ.λπ.· Τι προσφέρατε από τον άπειρο πλούτο σας για το δημόσιο καλό, για την Ελλάδα που δεν περνάει και πολύ καλά τελευταία;

 

Τα πράγματα είναι απλά.


Απόγευμα αργίας, γύριζα σπίτι από την παραλία και στη στροφή είδα να υψώνεται το νέο κτίριο της Λυρικής. Μεγαλειώδες, όμορφο. Κάτι αισιόδοξο.


Απεχθάνομαι τον καταιγισμό δελτίων Τύπου που φτάνει στα γραφεία μας για κάθε ρίζα δέντρου που φυτεύεται στο Πάρκο αυτό, που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Νιάρχου. Όπως απεχθάνομαι όσους το δοξολογούν νυχθημερόν, με ακαταμάχητη δουλοπρέπεια, για να μπορέσουν κάποτε να ελεηθούν με οποιονδήποτε τρόπο.


Όμως το γεγονός είναι καταφανές και είναι ανεκτίμητο: Ένας πλούσιος διέθεσε ένα σοβαρό τμήμα του πλούτου του για να ωφεληθεί η κοινωνία της καταγωγής του. Για να ωφεληθεί ο κόσμος.


Και το ίδιο ισχύει για το Ίδρυμα Ωνάση, πέντε λεπτά αργότερα. Με το Ωνάσειο και τη Στέγη. Είτε για λόγους ματαιοδοξίας, είτε από αίσθηση ευθύνης, δύο Έλληνες μεγιστάνες κάνουν την πόλη καλύτερη, ωραιότερη, χρησιμότερη. Και τους αξίζει η τιμή και ο έπαινος.


Δεν είναι αυτονόητο ο βαθύς πλούτος να συμπεριφέρεται έτσι. Τη μία (και μοναδική) φορά που συνέφαγα με έναν άλλο Έλληνα μεγιστάνα, λίγο πριν ξεπνοήσει ο 20ός αιώνας, τον ρώτησα ευθέως:


– «Αγαπητέ Τάδε, είσαι τόσο πλούσιος, που όσα και να δώσεις, δεν θα σου λείψουν. Πώς και δεν έχεις φτιάξει κάτι που να φανεί χρήσιμο σε τόσους ανθρώπους που ζορίζονται άγρια;»


– «Δεν μου 'ρχεται!» μου απάντησε απολύτως άχρωμα. «Ναι, βλέπω και τον πατέρα μου, που έχει κάνει Ιδρύματα... Ποτέ δεν ήθελα τέτοια πράγματα. Και θα το θεωρούσα υποκρισία να τα κάνω για να με αγαπάει ο κόσμος. Εμένα με ενδιαφέρει να διακρίνομαι στις επιχειρήσεις μου και να ντιλάρω ευφυώς στο χόμπι μου».

Δεν τον ξαναείδα έκτοτε. Αλλά τον βλέπω να καμαρώνει στα διεθνή κοσμικά περιοδικά. Σαν να μην πρόκειται να πεθάνει ποτέ. Σαν να μην είχε χρεοκοπήσει η χώρα στην οποία περνάει τα χρόνια του.


Και βλέπω και τους υπόλοιπους Έλληνες πλούσιους. Να μας απασχολούν υπερβολικά πολύ με τις φιλοδοξίες τους, τα επιχειρηματικά άγχη τους, την εξωνημένη ανέλιξή τους προς την εξουσία και την γκρανγκινιολική τους καριέρα στις κοσμικές στήλες. Τους βλέπω να λαφυραγωγούν τη δημόσια προσοχή με τις βεντέτες τους, τα παραμιλητά αυταρέσκειας και τους αυτοεπαίνους τους – ακόμα και να φωτογραφίζονται στα γιοτ και τα παλάτσι τους για τα ξένα περιοδικά.


Και γεγονός παραμένει μόνο ένα: ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Aυτό που ξεχωρίζει τους Επιτυχημένους πλούσιους από τους Αποτυχημένους ανθρώπους είναι ένα: η κοινωνική προσφορά. Η στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης, βάσει της οποίας οι αριστοκράτες από αρχαιοτάτων χρόνων επέστρεφαν στην Πόλη ένα μέρος από τα δώρα που η εύνοια της θεάς Τύχης τους εξασφάλισε. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει τους αριστοκράτες από τους πλουτοκράτες. Τους χυδαίους από τους ευγενείς.

 

Κάτι ψιλά μόνο δίνουν στους ευτελισμένους δημοσιογράφους, τους ευτελισμένους εκδότες, τους ευτελισμένους πολιτικούς, που μπαίνουν στο payroll για να τους κάνουν αέρα, να τους ακούνε να αγορεύουν πάνω από το φιλέτο σφυρίδας κουνώντας το κεφάλι επιδοκιμαστικά – κυρίως όμως για να δημοσιεύουν τις φωτοσοπαρισμένες αγιογραφίες τους, δημιουργώντας ρίγη ενδιαφέροντος γύρω από πρόσωπα που αν δεν είχαν χρήμα, κανείς δεν θα έδινε δεκάρα.


Έχουν όμως χρήμα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνιέται! Γι' αυτό και σύμπασα η Ελλάδα ασχολείται με τα εκδοτικά άγχη του Μπόμπολα, τις προεδρικές βλέψεις του Μαρινάκη, τις ακαδημαϊκές φιλοδοξίες της Μαριάννας και την αριστερή στροφή (τι γελοιότητα!) της Γιάννας.


Μου κάνει τεράστια εντύπωση το ότι κανείς δεν στράφηκε να τους ρωτήσει ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ. Στα χρυσοποίκιλτα πάνελ, στις κόσμιες ευσεβιστικές συνεντεύξεις κ.λπ. κανείς δεν τους ρώτησε το αυτονόητο: Πέρα από το ναρκισσιστικό τριπάκι σας, τη νεύρωσή σας για δύναμη και εξουσία, τις στομφώδεις παπάρες που βάζετε να γράφουν για εσάς κ.λπ.· Τι προσφέρατε από τον άπειρο πλούτο σας για το δημόσιο καλό, για την Ελλάδα που δεν περνάει και πολύ καλά τελευταία; Και δεν εννοώ 50 υποτροφίες σε φοιτητές ή κάτι ψιλά στο τάδε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Αλλά κάτι ανάλογο του μεγέθους σας – όπως πολύ έξοχα δείχνουν τα παραδειγματικά μεγέθη του Ωνάση, του Νιάρχου και άλλων.


Κι επειδή είναι σαφές ότι θα κομπιάσουν (αφού τα πάντα είναι αριθμοί), θα έπρεπε κάποιος να τους πει ότι αυτό είναι που ξεχωρίζει τους Επιτυχημένους πλούσιους από τους Αποτυχημένους ανθρώπους: η κοινωνική προσφορά. Η στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης, βάσει της οποίας οι αριστοκράτες από αρχαιοτάτων χρόνων επέστρεφαν στην Πόλη ένα μέρος από τα δώρα που η εύνοια της θεάς Τύχης τους εξασφάλισε. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει τους αριστοκράτες από τους πλουτοκράτες. Τους χυδαίους από τους ευγενείς. Ακόμα και αν είναι εξίσου άδικος, άτιμος και αδιαφανής ο τρόπος που πλουτίζουν και οι μεν και οι δε. Όχι πάντα – αλλά συχνά.


Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλά: Κυρία μου, δίνεις ή δεν δίνεις; Εάν δεν δίνεις, τουλάχιστον μη διεκδικείς την προσοχή που αξίζει στα πρόσωπα που δίνουν.


Γι' αυτό και οι πρόσφατες δηλώσεις περί αριστερής στροφής, Occupy, Προεδρίας της Δημοκρατίας κ.λπ. κάνουν τη θλιβερή ηθική αποτυχία της ελληνικής ελίτ ακόμα θλιβερότερη. Αφού, εκτός από αμέτοχη στο δημόσιο δράμα, δείχνει και ξεδιάντροπη. Αφού, ενώ είναι η μόνη που θα μπορούσε να διασώσει λίγο την κατάσταση, μοιράζοντας ένα μέρος του πλούτου της, θέλει να μας «σώσει», διασφαλίζοντας και άλλα μεγαλεία: βάζοντας το διαμαντένιο διάδημα της εξουσίας στο αλλόκοτο κεφάλι της.


Ντρέπομαι για λογαριασμό τους.

Έλληνες μεγιστάνες: αυτοί οι τόσο αποτυχημένοι άνθρωποι! Facebook Twitter

www.facebook.com/stathis.tsagar

44

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
μα δε ειναι το θεμα να βγουν επιπλεον χρηματα.το θεμα ειναι η εξαθλιωση του τοπου.δεν ειναι θεμα ματαιοδοξιας και αλλα τετοια παιδικα που γραφεις.ειναι θεμα παγκοσμιου σχεδιου και αν θελουν ας το παιξουν σκλαβοπατερες οι ελληνες <<μεγιστανες>>....
Ρε παιδια, τελειως ασχετο με το θεμα...Σπαω το κεφαλι μου απο χτες για το τι μου θυμιζει η Αγγελοπουλου σ'την πρωτη φωτο. Θυμαμαι οταν ημουν πολυ μικρη, κατι παραμυθια με "κουκλες", κατι σαν μαριονετες, ελληνικης παραγωγης και προσπαθω να θυμηθω πως το ελεγαν. Οι κουκλες τους μου φαινονται ιδιες με τη Γιαννα μας...Εχει καταλαβει κανεις για το τι μιλαω;
Ας μη διαθέσουν μέρος του πλούτου τους, θα αρκούσε να πλήρωναν τους φόρους τους όπως όλοι. Κόσμημα η Λυρική αλλά πώς να επωφεληθεί ο μισθωτός, συνταξιούχος, ημιαπασχολούμενος, άνεργος της επαρχίας ή και της πρωτεύουσας απ' την πολιτιστική προσφορά; αντ' αυτού θα τιμωρηθεί με αποζημίωση στη Μορέας Α.Ε. επειδή δεν είχε λεφτά να περάσει τα διόδια.
έκανα 15' να κάνω εγγραφή μόνο και μόνο για να μπορέσω να δώσω συγχαρητήρια καθώς ταυτίζομαι απόλυτα με κάθε λέξη του παραπάνω άρθρου. Καθένας μας μπορεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.Κρίμα για τη ΣΙΧΑΜΈΝΗ ματαιοδοξία κάθε προνομιούχου που δεν δίνει από αυτά που του περισσεύουν γιατί απλούστατα "δεν του βγαίνει".Κρίμα γι αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να τα πάρουν μαζί τους. Κρίμα για εκείνους που δεν καταλαβαίνουν πως υπάρχουν ανάγκες σε άπειρους τομείς σε αυτή τη χώρα και παρόλα αυτά μπορεί να δώσουν εκατομμύρια ευρώ για να γραφτεί απλά το όνομά τους σε κάτι εντελώς άχρηστο και όχι σε ένα κτήριο όπως το ίδρυμα Νιάρχου, του Ωνάση Ναι κι εγώ την ίδια απορία έχω... τι στο διάολο ρε γαμώτο, δείξτε όλοι αγάπη ρε και ναι, δώστε από αυτά που σας μοίρασε η Θεά τύχη...Η στοιχειώδης κοινωνική ευθύνη. Μπράβο Στάθη. Μπράβο που υπογράφεις κάτι τέτοιο. Ότι πιο αληθινό έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Σε ευχαριστώ που μίλησες για μένα και είμαι σίγουρη πως αντικατοπτρίζεις πολύ κόσμο.Ξύπνα Ελλάδα μου,
ναι inky, έκανα 15 λεπτά γιατί μένω μόνιμα σε νησί, έξω από τη πόλη με ταχύτητα ιντερνετ-χελώνας και έχω ένα μωρό 7 μηνών που πείναγε και έπρεπε να το ταϊσω. ελπίζω να σε κάλυψα, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
Την Μαριάννα γιατί την βάζετε στο ίδιο τρυπάκι με τους άλλους; Πέρα από τις αμφιβολίες για την ''καθαρότητα'' των χρημάτων της (οι οποίες υπάρχουν και για τον Ωνάση και για τον Νιάρχο), το να χτίσεις ένα νοσοκομείο είναι πολύ μεγαλύτερο έργο από το να χτίσεις την Λυρική.
Αυτό το "Κυρία μου, δίνεις ή δεν δίνεις;", ακούγεται πολύ αγοραίο και παρωχημένο... Αντίθετα, είμαι της άποψης που με αφορμή το ίδιο θέμα, είχα παρατηρήσει για την περιβόητη συνέντευξη της... Führerin: περισσότερο μας ενδιαφέρει αν έχουν φορολογηθεί τα χρήματα με τα οποία έχει αγοράσει τον πίνακα του Μαξ Ερνστ που έχει κρεμασμένο στο βάθος του γραφείου της, παρά όλα τ' άλλα...
Είστε αφελής αν πιστεύετε ότι η νεα λυρική ειναι δωρεά χωρίς ανταποδοτικά οφέλη. Οπως και όλες οι περίφημες δωρεές που συνοδεύονται απο ελαφρύνσεις και δώρα κάτω απ το τραπέζι. Οπως εύστοχα γράφτηκε παραπάνω κανένας βαθυπλουτος δεν έκανε περιουσία χαρίζοντας τα λεφτά του, ποσω μαλλον στο αδηφάγο ελληνικό κράτος. Οι ευεργέτες εγιναν ευεργέτες οταν ακληροι παρέδωσαν την περιουσία τους, αυτο σε παρελθούσες εποχές. Αντί να τα βάζουμε με τους μεγιστάνες, που ξέρουν πολυ καλα πως να διαθέσουν σωστά το κεφάλαιο τους, καλύτερα να τα βάλουμε με το κακο μας το κεφάλι, που με την ψήφο και τη νοοτροπία μας επιτρέπουμε τη διαιώνιση και ειςετι διολίσθηση αυτής της κατάστασης.
Μου άρεσε πάρα πολύ το κείμενο και το συζητητούσαμε το συγκεκριμένο θέμα με φίλους,ότι δεν δίνουν ούτε το 10% (είναι κάτι που όλοι μπορούμε να το κάνουμε)του πλούτου που βγάζουν από την χώρα η οποία τους τα πρόσφερε ή αν θες ζούνε σε αυτήν.έχω όμως μια ένσταση,όλα καλά,άλλα όπως κατέβαζα την μπάρα ικανοποιημένος από το κείμενο ξαφνικά βλέπω στην τελευταία φώτο τον Φλωρινιώτη με αυτά που φοράει και ανακατεύτηκα.Λίγο προσοχή- γιατί είναι μεσημέρι και μόλις έφαγα μπάμιες με μπιφτέκι- δεν θα έβλαπτε.
Εγώ είμαι ένας γιατρός, ιδιώτης παθολόγος. Σε τι θα αλλάξει η ζωή μου αν εκτοπισθεί η Ελληνική Ελίτ και εφαρμοσθεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής; Δε με ενδιαφέρει ούτε η κλεψιά, ούτε να κόβω πλασματικές επισκέψεις, αλλά να διαχειρίζομαι τις υπάρχουσες έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασφαλισμένοι. Και "εκτός πλαφόν", που λέμε, με μια πολύ χαμηλή χρέωση. Να μην είναι σαν την κολυμπήθρα, που όποιος πρόλαβε έπεσε και όποιος δεν πρόλαβε, πληρώνει ακριβά. Έτσι πρέπει να κινούμαστε. Όχι να ζηλεύουμε τα ακόλαστα εισοδήματα που πετύχαινε η μεσαία τάξη, πριν λίγα μόλις χρόνια, που ήταν φυσικά το ξεροκόμματο που της πέταγε η Ελίτ, για να παίρνει τη συναίνεση. Και την έδινε τη συναίνεση η μεσαία τάξη σε αυτό που γίνονταν. Τη σκέψη την μοιράζομαι διότι η μεσαία τάξη, αν και έχει δεχθεί πλήγματα οικονομικά, οι άνθρωποι και οι αντιλήψεις τους υπάρχουν ακόμη. Μόνο μετά 10-20 χρόνια εξαθλίωσης θα εκλείψουν φυσικά και θα αφανισθούν. Θα υπάρχουν άνθρωποι με νοοτροπία υποπρολεταριάτου και η άρχουσα τάξη. Λαός και κολωνάκι, δηλαδή. Η Ελληνική Ελίτ τί ακριβώς προσφέρει στον τόπο; Εμείς, οι της μεσαίας τάξης, κάλλιστα και με την κεφαλήν σε Ουάσιγκτων-Βρυξέλλες κλπ, πάλι μεσαία τάξη δε θα είμαστε; Μακάρι να υπήρχε ένας πολιτικός φορέας που να υπηρετεί αυτήν την οπτική, διότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι είναι διαβρωμένοι από την Ελληνική Ελίτ.
Συμφωνω και επαυξανω.Μονο που αυτο που περιγραφετε ειναι η διαφορα της παλαιας ελιτ της χωρας, της αστικης ταξης που τοσο πολυ εχει καταπολεμηθει, που ομως εχει χτισει σχεδον ολα τα νοσοκομεια και τα μισα σχολεια σε τουτο τον τοπο και της ΠΑΣΟΚοκρατιας των τελευταιων 30 χρονων, οπου ο καθε πικραμενος τσοπανης εγινε υπουργος και επιχειρηματιας και προσπαθει να λαδωσει το εντερακι του..Δεν θελατε την παλια αστικη ταξη κυριε Τσαγκαρουσιανε και τωρα την εξυμνητε;
"""Κάτι ψιλά μόνο δίνουν στους ευτελισμένους δημοσιογράφους, τους ευτελισμένους εκδότες, τους ευτελισμένους πολιτικούς, που μπαίνουν στο payroll για να τους κάνουν αέρα, να τους ακούνε να αγορεύουν πάνω από το φιλέτο σφυρίδας κουνώντας το κεφάλι επιδοκιμαστικά ....""".Εγω,παντως,καλυφθηκα.Πληρως.
Μα τα χρηματα αυτα ΔΕΝ τους τα εδωσε η τυχη, τα υφαρπαξαν απο ολους μας. Αυτοι κοιτανε να ΠΑΡΟΥΝ απο εμας οχι να δωσουν κι ολας. Γιατι δεν καταπολεμειται η λαθρεμπορια καυσιμων; γιατι πουληθηκε το Ελληνικο για ενα κομματι ψωμι; Ειλικρινα τα παραδειγματα ειναι χιλλιαδες, ΔΕΝ πιστευω πως ειναι απλα αμετοχοι οπως τους παρουσιαζετε, ειναι ΣΥΝΕΝΟΧΟΙΜΗΝ τους ωραιοποιειτε με το αρθρο σας. Δεν μιλαμε απλως για "γαϊδουρια" μιλαμε για εγκληματα.
Δεν καταλαβαίνω γιατι πρέπει να τα βάζουμε συνέχεια με τους πλούσιους. Με τους απαθείς, άεργους, τεμπέληδες, που ξύνουν τα τέτοια τους στους καναπέδες τους, τους ταΐζει η μαμά τους, ζουν απο τη σύνταξη της γιαγιάς τους και ειναι ικανοποιημένοι αν έχουν τα τσιγάρα τους και βρίζουν την "κοινωνία" κ το "σύστημα" και το παίζουν ανένταχτοι, γιατι δεν τα βάζει κανεις; και όλοι έχουμε τέτοιες φίλους κ γνωστούς. Αυτοί που ειναι στο κοντινό μας περιβάλλον γιατι δεν μας ενοχλούν;
Εμένα προσωπικά Vardaris(τον άνεργο, τεμπέλη, απαθή και άεργο) μου παίρνει τουλάχιστον μία μέρα να γράψω ένα σχόλιο. Αφού κάποια τα έχω έτοιμα από χρόνια και απλά τα ποστάρω τώρα γιατί ναι, είμαι και μέντιουμ συν τοις άλλοις.
Φίλε "Φιλελεύθερος τεμπελχανάς: another greek miracle!!" πιστευω πως ακόμη να κατατοπιστεις στη πραγματικότητα ή απλα προφανως εσυ ανηκεις στην ομαδα των πλουσιων που απομυζον απο τους πλουσιους γονεις ή εχεις ετοιμη δουλεια απο τον μπαμπα και δεν δινεις δεκαρα για τους υπολοιπους.. Ασε μας εμας που ξενιτευόμαστε να κρινουμε την θλιβερη πραγματικοτητα!! Οι απαθεις, άεργοι τεμπεληδες φιλε/φιλη Pigkoui ειναι ελαχιστοι μπροστα σε αυτους που δεν μπορουν να βρουν εστω μια δουλεια των 400 ευρω!! Εχετε μαθει ολοι οι οικονομικα ανετοι να κρινετε οσους δεν μπορουν να τα βγαλουν περα ή να επιτυχουν! Να μας πειτε τοτε τον τροπο που επιτυχατε εσεις ή ελατε στη θεση τους και τα ξαναλεμε!
Ας πληρώνουν τους φόρους που αναλογούν στα πραγματικά εισοδήματά τους και ασ μην δίνουν τίποτα παραπάνω! Όλες οι δωρεές αφ'ενός εκπίπτουν και αφ'ετέρου είναι απόπειρες καθαρμού των ενοχών της συνείδησής τους γιατί φοροδιαφεύγουν ασύστολα μηδενώς εξαιρουμένου...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ