ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μικρό ημερολόγιο του τουρκικού σοκ και δέους

Μικρό ημερολόγιο του τουρκικού σοκ και δέους Facebook Twitter
Φωτο: Sascha Schuermann/Getty Images
1
  • H οργάνωση «Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν» ανέλαβε την ευθύνη για την τελευταία διπλή βομβιστική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στο γήπεδο της Μπεσίκτας, που στοίχισε τη ζωή σε 36 αστυνομικούς και 8 πολίτες και είχε 136 τραυματίες. Η επίθεση ξεκίνησε με την έκρηξη οχήματος, στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά, και ακολούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι που ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.
  • Λίγες ώρες πριν από τη βομβιστική επίθεση είχε κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση εξουσιών από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στον Πρόεδρο. Αυτό πρέπει να επικυρωθεί από 330 βουλευτές (σε σύνολο 550) τουλάχιστον, και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP, που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, διαθέτουν συνολικά 355 βουλευτές.
  • Επίσης, το Σάββατο το πρωί ο στενός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιγκίτ Μπουλούτ δήλωσε ότι οι παρουσιαστές του δημοφιλούς τηλεοπτικού προγράμματος «Από την Ανατολία στην Ευρώπη», ένας Ολλανδός και ένας Ιταλός σεφ που ανακαλύπτουν γευστικούς θησαυρούς στην περιοχή της Ανατολίας, είναι κατάσκοποι. «Δεν ξέρω εάν έχετε παρατηρήσει, αλλά όλα αυτά τα μαγειρέματα δείχνουν μια πραγματική γιορτή. Γιατί, άραγε, όλοι αυτοί οι Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι τρέχουν γύρω από τα χωριά της Ανατολίας και της Θράκης; Ξέρετε γιατί; Για να μαζέψουν πληροφορίες. Οι συμπατριώτες μας είναι αφελείς, ανοίγουν την πόρτα και λένε τα μυστικά τους, μιλάνε για στρατόπεδα και για τις αποθήκες των πυρομαχικών μας. Μην κοιμάστε! Δεν θα αφήσω κανέναν να πει ότι αυτή είναι θεωρία συνωμοσίας ή ότι εγώ υπερβάλλω», δήλωσε.
  • Την ίδια μέρα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας την Κυριακή στις κηδείες των θυμάτων αστυνομικών στην Κωνσταντινούπολη, ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση και απηύθυνε προειδοποίηση σε όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους επιτιθέμενους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αργά ή γρήγορα, θα πάρουμε την εκδίκησή μας, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο κι αν είναι το κόστος».
  • Την Παρασκευή έντεκα Τούρκοι πολίτες, μέλη μιας ομάδας πολεμικών τεχνών, φτάνοντας αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη στο Ντίσελντορφ, ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο, αποκαλύπτοντας ότι σκοπός του ταξιδιού τους δεν ήταν η συμμετοχή τους σε τουρνουά, όπως είχαν δηλώσει.
  • Την ίδια μέρα οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος 55 ανθρώπων, ανάμεσά τους και επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για παροχή οικονομικής στήριξης στο δίκτυο του Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου. Λίγες μέρες νωρίτερα, Τούρκοι εισαγγελείς είχαν διατάξει τη σύλληψη 87 ανθρώπων που διασυνδέονται με το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο έρευνας που στόχο της έχει τους υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.
  • Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει φυλακίσει περίπου 36.000 ανθρώπους, οι οποίοι πρόκειται να δικαστούν, και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή έχει απολύσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από τον στρατό, το δικαστικό σύστημα και τις δημόσιες υπηρεσίες. 
  • Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές αερολιμενικές Αρχές προέβησαν σε «διεξοδικούς» ελέγχους ταυτοποίησης των στοιχείων Γερμανών διπλωματών στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα τέσσερις από αυτούς να χάσουν την πτήση τους, ως αντίποινα για την καθυστέρηση μιας ώρας που υπέστη η αντιπρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί στη Γερμανία, εξαιτίας ενός προβλήματος που προέκυψε στον έλεγχο των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ερντογάν.
  • Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) δήλωσε στην τουρκική Βουλή: «Θα πάω στα (ελληνικά) νησιά και θα υψώσω την τουρκική σημαία. Μετά, θα διπλώσω την ελληνική και θα τη στείλω με κούριερ στην κυβέρνηση της Ελλάδας». Λίγες μέρες νωρίτερα ο ηγέτης του κόμματος είχε μιλήσει για παράνομη κατοχή 18 νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα και είχε ζητήσει ανοιχτά την επέμβαση της Τουρκίας.
  • Επίσης, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου η επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε δήλωσή της τόνισε ότι οι διώξεις που έχει ασκήσει η τουρκική κυβέρνηση εναντίον χιλιάδων δασκάλων, αστυνομικών, στρατιωτικών και δημόσιων λειτουργών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της Τουρκίας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Στην κυβέρνηση έχεις το AKP του σουλτάνου Ερντογάν, στην αντιπολίτευση το CHP που βγάζει ανακοινώσεις με εθνικιστικές π@π@ριές και φυσικά ακολουθούν και οι γκρίζοι λύκοι. Και άλλοι κλαίγονται για το δίπολο Trump - CLinton