Πώς εφάρμοζαν τη λογοκρισία, πώς κατασκεύαζαν βασανιστές και πώς γινόταν η πλύση εγκεφάλου με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. 

 

Επισημαίνονται ακόμη ο τρόπος που η δικτατορία εργαλειοποίησε το εκπαιδευτικό σύστημα για να επιβάλει την ιδεολογική της ηγεμονία, το μένος του καθεστώτος για κομμουνιστές, μακρυμάλληδες και ομοφυλόφιλους, αλλά και οι ανεκδιήγητες φιέστες της «Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων».

 

Ακούγονται οι θεωρητικοί του στρατιωτικού καθεστώτος, ο σοβιετολόγος Γεώργιος Γεωργαλάς, ο σκληροπυρηνικός Κωνσταντίνος Πλεύρης και η διαβόητη Τελέσιλα Λαμπέα. Ακόμη ο ήρωας αξιωματικός του Στρατού Σπύρος Μουστακλής, ο αντιστασιακός Τάσος Μήνης, ο αγωνιστής Χρήστος Ρεκλείτης κι ο γνωστός βασανιστής Μιχάλης Πέτρου.  

 

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ μιλούν ο συγγραφέας και καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης κι ο συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός, αρθρογράφος και βασικός εκφωνητής στο ραδιοσταθμό των φοιτητών, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, Δημήτρης Παπαχρήστος. 

 

Αντλήθηκε υλικό από την εκπομπή της Σεμίνας Διγενή «Made in Greece» (ANT1), το βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου «Αχ μουρλοσκοτωμένο» (Εκδόσεις Τόπος), το ντοκιμαντέρ του Νίκου Κούνδουρου «Τα τραγούδια της φωτιάς», τις εφημερίδες «Καθημερινή», «Ριζοσπάστης», «Το Βήμα», τα Ελληνικά Επίκαιρα, την Ελληνική Ελεύθερη Τηλεόραση, το Εxtra 3 και το Δανέζικο ντοκιμαντέρ των Φλιντ Πέντερσεν και Έρικ Στέφενσεν «Ο γιος του γείτονά σου: Πώς κατασκευάζεται ένας βασανιστής», που γυρίστηκε το 1976.  

 

Επιμέλεια: Χρίστος Αλεξάνδρου

Μοντάζ: Λιάνα Τζερεφού