Οι σχέσεις της Ελλάδας και του Ιράν έχουν τραυματιστεί σοβαρά μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Σωτήρη Ρούσσο, αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να αποφευχθεί, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει να ταυτιστεί με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. «Στο παρελθόν η Ελλάδα ακολουθούσε μια άλλη πολιτική, την οποία τώρα φαίνεται ότι έχει αλλάξει» λέει ο ίδιος.

 

Είχε η Ελλάδα, ως σύμμαχος των ΗΠΑ, τη δυνατότητα να αρνηθεί το αίτημά τους για κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου; «Κάθε σύμμαχος πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες του άλλου συμμάχου» είναι η απάντησή του. «Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο για χάρη των ΗΠΑ να διαλύουμε όλες τις φιλικές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής». Το κατανοούσε αυτό η αμερικανική πλευρά κάποτε, αναφέρει, και δεν νομίζει ότι ήταν το πρώτο πλοίο που πέρασε με τέτοιο εμπόρευμα από τα ελληνικά ύδατα. 

 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσχωρήσει σε όλες τις θέσεις των ΗΠΑ, αν αυτές την προστάτευαν από τη βασική απειλή της, την Τουρκία, ή αν απέτρεπαν τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις, υποστηρίζει ο κ. Ρούσσος. «Αυτό όμως δεν γίνεται διότι και οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους συμφέροντα και εμείς δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε να διαλύσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία για χάρη μας. Αν το λέγαμε, θα ήμασταν παράλογοι».