Ένα αρχικά τετράκογχο κτίριο των αρχών του 5ου μ.Χ. αιώνα μετατρέπεται σε τρίκλιτη βασιλική στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα. Πρόκειται για τον ναό την Μεγάλης Παναγιάς στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, στον κήπο της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, ίσως τον πρώτο χριστιανικό ναό της πόλης. Στη νοτιανατολική γωνία της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, οι Άγιοι Απόστολοι, ένας ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος - τετράκογχος.

 

Ο Αναστάσιος Τάντσης αφηγείται την ιστορία και τη σημασία όλων των σημαντικών εκκλησιαστικών ναών τους οποίους συναντάμε σε μία βόλτα στην Αρχαία Αγορά και στα πέριξ.

 

Ο κ. Τάντσης είναι επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο ΑΠΘ. Είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων του Α.Π.Θ. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και κατέχει τον τίτλο του διδάκτορα από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ιδίου πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και υπηρέτησε ως αρχιτέκτονας στο τμήμα παραδοσιακών οικισμών και στο τμήμα διατηρητέων κτηρίων του υπουργείου Αιγαίου. Υπήρξε διδάσκων στο τμήμα αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 2012 εκλέχτηκε λέκτορας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. ενώ παράλληλα διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων και στο ΔΠΜΣ Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Συμμετείχε στην ανασκαφή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Βασιλική στο κάστρο της Μελίβοιας. Από το 2012 συμμετέχει στην πανεπιστημιακή ανασκαφή του Α.Π.Θ. στους Φιλίππους και από το 2014 στον Μόχλο Σητείας.