Ευρωκοινοβούλιο: Να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Ευρωκοινοβούλιο: Να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/PATRICK SEEGER
0

Το δικαίωμα στην άμβλωση πρέπει να συμπεριελήφθη στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., ζήτησαν ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους, μετά και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ακύρωσε τη νομιμότητά της. 

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από 324 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 155 τάχθηκαν κατά και υπήρχαν και 38 αποχές. 

«Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ασφαλή και νόμιμη άμβλωση» επισημάνθηκε. Οι ευρωβουλευτές αναμένουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για να συζητήσει μια Σύμβαση για την αναθεώρηση των Συνθηκών της Ε.Ε.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους προς τις γυναίκες και τα κορίτσια στις ΗΠΑ, καθώς και προς όσους ασχολούνται με την υπεράσπιση του δικαιώματος και της πρόσβασης σε νόμιμη και ασφαλή φροντίδα για την άμβλωση. Με αυτά τα δεδομένα, καλούν το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα προστατεύει τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ανησυχία εκφράζεται και για την άνοδο ομάδων που αντιτίθενται στις αμβλώσεις σε όλο τον κόσμο. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. καλούνται να προχωρήσουν στην αποποινικοποίηση των αμβλώσεων και την άρση και καταπολέμηση των εναπομεινάντων νομικών, οικονομικών, κοινωνικών και πρακτικών περιορισμών που εξακολουθούν να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ορισμένα κράτη μέλη.

Οι χώρες της Ένωσης θα πρέπει να εγγυηθούν την πρόσβαση σε ασφαλείς, νόμιμες και δωρεάν υπηρεσίες άμβλωσης, υπηρεσίες προγεννητικής και μητρικής υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει το ψήφισμα. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν την πολιτική τους υποστήριξη προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται για την προώθηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, προστίθεται.

European LiFO
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σδφσ

European LiFO / Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση στην ΕΕ - Πώς θα δείτε τη σημαντική ομιλία και τα κρίσιμα σημεία

Η "Kατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ