#DoNotTouchMyClothes: Αφγανές κάνουν στα social media διαμαρτυρία κατά των Ταλιμπάν

#DoNotTouchMyClothes: Αφγανές κάνουν στα social media διαμαρτυρία κατά των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Πηγή φωτό Twitter
0

Μετά τις διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, οι γυναίκες στρέφονται τώρα στα social media προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις σκληροπυρηνικές πολιτικές των Ταλιμπάν εναντίον τους. 

Αφγανές από όλο τον κόσμο κάνουν διαδικτυακή καμπάνια και δημοσιεύουν φωτογραφίες στις οποίες φορούν πολύχρωμα παραδοσιακά ρούχα, χρησιμοποιώντας το hashtag #DoNotTouchMyClothes. 

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε καθιστική διαμαρτυρία που ενορχήστρωσαν οι Ταλιμπάν στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπου περίπου 300 γυναίκες εμφανίστηκαν με μαύρο ένδυμα που κάλυπτε το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια τους. 

Με σημαίες των Ταλιμπάν στα χέρια, οι γυναίκες αυτές ανέφεραν ότι «υποστηρίζουν» τους μαχητές που ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπεται σε γυναίκες να βρίσκονται σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις, όπως και ότι σε σχολεία και πανεπιστήμια οι τάξεις θα πρέπει να είναι διαχωρισμένες με βάση το φύλο. 

Η μεταβατική κυβέρνηση των Ταλιμπάν στελεχώθηκε αποκλειστικά με άνδρες, ενώ δεν συμπεριλήφθηκε κανένας εκπρόσωπος της μειονότητας Χαζάρα. Το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων δεν είναι κομμάτι του νέου καθεστώτος, το οποίο επανέφερε το υπουργείο για τη διάδοση της ηθικής και την αποτροπή της ανηθικότητας, διασφαλίζοντας ότι η σαρία θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. 

Πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, φοβούνται ότι θα περιοριστούν οι ελευθερίες που κατακτήθηκαν με κόπο. Εξάλλου, θυμούνται ότι στο καθεστώς των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001 οι γυναίκες σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκαν στα σπίτια τους. 

Η δρ. Μπαχάρ Τζαλάλι, Αφγανή ιστορικός και ειδική στις Σπουδές Φύλου, ανάρτησε την πρώτη φωτογραφία χρησιμοποιώντας το #DoNotTouchMyClothes, που στη συνέχεια αποτέλεσε έμπνευση για Αφγανές σε όλο τον κόσμο. 

Η Πεϊμάνα Άσαντ, ο πρώτος άνθρωπος αφγανικής καταγωγής που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στη Βρετανία, δημοσίευσε μια φωτογραφία της με πολύχρωμο ένδυμα και έγραψε: «Αυτή είναι η αφγανική κουλτούρα. Η παραδοσιακή ενδυμασία μου». Γυναίκες από όλο τον κόσμο ακολούθησαν, κάνοντας ανάλογες αναρτήσεις. 

Παρότι οι Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει ότι περαιτέρω διαμαρτυρίες θα επιτρέπονται μόνο αν εγκριθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι γυναίκες στην Καμπούλ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις. Αυτός, εξηγεί η Σαμίρα, μια φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης. 

«Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών. Δεν έχω τίποτα να χάσω», τόνισε. «Είτε θα μείνω κλεισμένη στο σπίτι μου, αδυνατώντας να συνεχίσω τις σπουδές μου, ή μπορώ να δώσω μάχη. Ακόμη κι αν ρισκάρω τη ζωή μου, ακόμη κι αν με σκοτώσουν, αυτό είναι καλύτερο από το να με φιμώνουν», υπογράμμισε.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM