Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIPH) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 12 άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε έγκυες γυναίκες, βρέθηκαν θετικά για τον ιό Ζήκα στη Νορβηγία , σε ελέγχους που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο.

 

Όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ και αναμεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, συνολικά 222 άτομα, μεταξύ των οποίων 142 γυναίκες και 80 άνδρες, δοκιμάστηκαν στον ιό, κατά την περίοδο από 25 Φεβ έως 11 Απρ αυτό το έτος.

 

Δύο από τα άτομα αυτά είχαν προσβληθεί από οξεία λοίμωξη από τον ιό Ζήκα. Είχαν ήπια συμπτώματα της νόσου  και διαγνώστηκαν με τον ιό στο αίμα.

 

Δέκα ακόμη, πέντε από αυτά  έγκυες γυναίκες, έχουν βρεθεί να έχουν τα αντισώματα του ιού στο αίμα τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

 

Το NIPH συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να μην ταξιδεύουν σε περιοχές που πλήττονται από τον ιό Ζήκα και συνιστάται επίσης στις έγκυες γυναίκες που έχουν μείνει σε πληγείσες περιοχές να τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση μετά την επιστροφή τους στη Νορβηγία, ανεξάρτητα από αν παρουσιάζουν ή όχι τα συμπτώματα.

 

Τα συμπτώματα του ιού  περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, πονοκέφαλο και πόνο στους μυς. Ο ιός αναφέρεται επίσης ως αιτία  της μικροκεφαλίας σε νεογέννητα μωρά.