Γιατί είναι σημαντικό το μεγάλο σκάνδαλο της Volkswagen

Γιατί είναι σημαντικό το μεγάλο σκάνδαλο της Volkswagen Facebook Twitter
11

Σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη γερμανική εταιρεία αναμένεται να έχει το σκάνδαλο με το κρυφό ειδικό λογισμικό που είχε τοποθετήσει η Volkswagen στα ντιζελοκίνητα οχήματά της προκειμένου να μπορούν αυτά να εκπέμπουν πολλαπλάσιους  ρύπους από τους επιτρεπόμενους. Η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε από τις αμερικανικές αρχές που προχώρησαν σε μετρήσεις εκπομπών καυσαερίων σε ανεξάρτητο εργαστήριο.

Συγκεκριμένα η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), δήλωσε την Παρασκευή ότι η Volkswagen είχε εγκαταστήσει αυτό το παράνομο λογισμικό για να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών, επιτρέποντας στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της να εκπέμπουν έως και 40 φορές περισσότερη ρύπανση από την επιτρεπόμενη. Αυτό συνέβαινε όταν το όχημα έμπαινε στον έλεγχο. Μόλις έβγαινε στο δρόμο εξέπεμπε και πάλι τους αυξημένους ρύπους.

Με την αποκάλυψη του σκανδάλου, το οποίο παραδέχτηκε η Volkswagen, η εταιρία έχασε αμέσως σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την κατακρήμνιση των μετοχών της καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν τις συνέπειες αυτών των αποκαλύψεων. Κατά το άνοιγμα της αγοράς σήμερα Τρίτη οι μετοχές της VW υποχώρησαν περαιτέρω κατά 3,6%.

Η Volkswagen ισχυριζόταν ότι είναι μια εταιρεία φιλική προς το περιβάλλον και χρέωνε τα αυτοκίνητα της ως κινούμενα με «καθαρό ντίζελ". Ο Max Warburton, αναλυτής της χρηματοπιστωτικής ερευνητικής ομάδας Bernstein, δήλωσε: «Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό."

Γιατί είναι σημαντικό το μεγάλο σκάνδαλο της Volkswagen Facebook Twitter
Η εταιρία έχασε αμέσως σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την κατακρήμνιση των μετοχών της καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν τις συνέπειες αυτών των αποκαλύψεων

Παράλληλα τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από τις αμερικανικές αρχές αναμένεται να φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την εταιρεία, αφού υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια (37.500 δολάρια για κάθε αυτοκίνητο με το λογισμικό, που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ).

Οι διευθύνοντές της θα μπορούσαν να διωχθούν ποινικά και ήδη, σύμφωνα με την Guardian, ένα δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια συλλογική αγωγή για λογαριασμό των αγοραστών αυτοκινήτων. Η μακροχρόνια βλάβη στη φήμη της εταιρείας θα μπορούσε να είναι τεράστια.

 Η Volkswagen ισχυριζόταν  ότι είναι μια εταιρεία φιλική προς το περιβάλλον και χρέωνε τα αυτοκίνητα της ως κινούμενα με «καθαρό ντίζελ". Ο Max Warburton, αναλυτής της χρηματοπιστωτικής  ερευνητικής ομάδας Bernstein, δήλωσε: «Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό."

Το ζήτημα είναι ότι οι συνέπειες της αποκάλυψης του σκανδάλου ενδέχεται να μην περιοριστούν στην συγκεκριμένη εταιρεία και στην αμερικανική αγορά. Η είδηση κλονίζει και τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες μέσω ανησυχιών  ότι η νοθεία των δοκιμών εκπομπών είναι κοινή σε ολόκληρο τον κλάδο. Ένας από τους ανθρώπους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο, ο John German δήλωσε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες και κατασκευαστές. Χαρακτηριστικά, ο Stuart Pearson, αναλυτής στη χρηματιστηριακή  Exane BNP Paribas, δήλωσε στους FT: «Αυτό το λογισμικό απειλεί να γίνει το Libor της αυτοκινητοβιομηχανίας" – αναφερόμενος σε ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο, επίσης με γερμανική ανάμειξη (Ντόιτσε Μπανκ), για τη χειραγώγηση  των παγκόσμιων επιτοκίων , μια υπόθεση που κόστισε στον κόσμο δισεκατομμύρια. Ο Greg Archer, ένας βρετανός πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, είπε στην εφημερίδα Guardian ότι υπήρχαν πολλά ανεπίσημα στοιχεία σχετικά με τη χρήση «ελαττωματικών συσκευών" για να μην αποκαλυφθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πως το σκάνδαλο θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη, όπου οι δοκιμές είναι πιο «ελαστικές».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της VW- που έχει πλέον ξεπεράσει την Toyota στις παγκόσμιες πωλήσεις-ο Martin Winterkorn, ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο. Ο άνθρωπος που ηγείται της εταιρείας από το 2007, ενώ δηλαδή το σκάνδαλο εξελισσόταν, δήλωσε: «Εγώ προσωπικά λυπάμαι βαθύτατα που προδώσαμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας και του κοινού. Θα συνεργαστούμε  πλήρως με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με  διαφάνεια και με επείγοντα χαρακτήρα, με σαφήνεια, ανοικτά, για να πιστοποιηθούν όλα τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης. Η Volkswagen έχει παραγγείλει μια εξωτερική έρευνα για το θέμα αυτό ".

Η είδηση κλονίζει και τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες μέσω ανησυχιών ότι η νοθεία των δοκιμών εκπομπών είναι κοινή σε ολόκληρο τον κλάδο. Ένας από τους ανθρώπους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο, ο John German δήλωσε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες και κατασκευαστές.

Γιατί είναι σημαντικό το μεγάλο σκάνδαλο της Volkswagen Facebook Twitter
Το επαγγελματικό μέλλον του Martin Winterkorn εμφανίζεται τώρα αμφίβολο. Έχει ηγηθεί της εταιρείας για σχεδόν εννέα χρόνια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο γνώριζε για το λογισμικό. Τον Μάιο, ο ίδιος υποσχέθηκε ένα ήρεμο μέλλον για τη Volkswagen, επικρατώντας σε μια μάχη στο διοικητικό συμβούλιο για την εξουσία.

Όμως, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει μια σειρά από έρευνες που προοιωνίζονται επικίνδυνες για τη Volkswagen. Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ερευνήσει το θέμα, ενώ το Bloomberg ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει ποινική έρευνα για την εταιρεία. Οι υπηρεσίες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν οχήματα και άλλων κατασκευαστών για να τα περάσουν από έλεγχο ενώ και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε διά της Μέρκελ ότι εξετάζει το θέμα. Ακόμη, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε από την πλευρά της τη διεξαγωγή έρευνας.

Το επαγγελματικό μέλλον του Martin Winterkorn εμφανίζεται τώρα αμφίβολο. Έχει ηγηθεί της εταιρείας για σχεδόν εννέα χρόνια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο γνώριζε για το λογισμικό. Τον Μάιο, ο ίδιος υποσχέθηκε ένα ήρεμο μέλλον για τη  Volkswagen, επικρατώντας σε μια μάχη στο διοικητικό συμβούλιο για την εξουσία.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως οι αμερικανικές αρχές άρχισαν ποινική έρευνα σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας.


Η έρευνα διεξάγεται από τη διεύθυνση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολείται με τα θέματα που αφορούν τους φυσικούς πόρους, πρόσθεσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου.


Σε βάρος της γιγάντιας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία παραδέχθηκε πως εφοδίασε ορισμένα από τα οχήματά της με λογισμικό που επιτρέπει την παραποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ μέτρησης ρύπων, διεξάγεται ήδη έρευνα στις ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EPA), η οποία θα μπορούσε να της επιβάλει πρόστιμο 18 δισεκ. δολαρίων.


Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας (Carb) διεξάγει επίσης τις δικές της έρευνες για την Volkswagen, η οποία είναι επίσης εκτεθειμένη σε μαζικές αγωγές από αγοραστές των αυτοκινήτων της οι οποίοι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.


Το σκάνδαλο αυτό, το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα στην Ευρώπη, θα αποτελέσει εξάλλου "μέσα στις προσεχείς εβδομάδες" το θέμα μιας ακροαματικής συνεδρίασης του αμερικανικού Κογκρέσου, ανακοίνωσαν δύο βουλευτές που είναι επικεφαλής της υποεπιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.


Έρευνες άρχισαν επίσης στη Γερμανία και την Ιταλία.

Πηγή: Guardian

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM