Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και επί 19 έτη πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio ότι "θα ήταν πρόθυμος (να αναλάβει τη θέση αυτή) εφόσον το πρόγραμμα των εκλογών και ορισμένα άλλα πράγματα εξελιχθούν ομαλά".

 

O Γιούνκερ προέρχεται από το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα και βολιδοσκοπήθηκε αν θα επιθυμούσε να είναι ο βασικός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης παράταξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας άλλος υποψήφιος που προορίζεται για τη θέση είναι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ο νυν Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την εσωτερική αγορά. Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.

 

Η διαδικασία, όπως την περιγράφει και το Έθνος θα είναι η εξής: Οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν στις κάλπες τον Μάιο να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια τον Ιούνιο οι ηγέτες των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα ορίσουν έναν υποψήφιο για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως διάδοχος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο που ολοκληρώνει τη θητεία του. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει με απόλυτη πλειοψηφία (751 ψήφοι) τον υποψήφιο αυτόν.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr