Η Ουγκάντα ​​κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος κορυφαίο δικηγόρο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Η Ουγκάντα ​​κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος κορυφαίο δικηγόρο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ Facebook Twitter
Η Ουγκάντα ​​κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος κορυφαίο δικηγόρο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ (GettyImages)
0

Ο Nicholas Opiyo, ένας από τους σημαντικότερους δικηγόρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγκάντα, κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Opiyo, γνωστός για την εκπροσώπηση ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εμφανίστηκε ενώπιον δικαστών στην Καμπάλα την Πέμπτη και τέθηκε υπό κράτηση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου σε φυλακή περίπου 50 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στο δικαστήριο για εγκλήματα διαφθοράς. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Opiyo, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας δικαιωμάτων Chapter Four Uganda, απέσυρε 340.000 δολ. από τον λογαριασμό του οργανισμού στις 8 Οκτωβρίου, «γνωρίζοντας τη στιγμή της παραλαβής ότι τα εν λόγω χρήματα ήταν προϊόν εγκλήματος».

Ο Opiyo δεν μπόρεσε να υποβάλει ένσταση επειδή το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία να χειριστεί την υπόθεση.

Το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης ανέφερε σε δήλωσή του ότι «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές είναι επιπόλαιες και κατασκευασμένες κατηγορίες και (αποτελούν) προσπάθεια επίδειξης περαιτέρω περιορισμού της αστικής ελευθερίας στην Ουγκάντα. Οι δικηγόροι του είναι έτοιμοι να τον υπερασπιστούν στο δικαστήριο. Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάστασή του στις συνθήκες κράτησης για να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλής».

Ο 37χρονος συνελήφθη σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα Καμπάλα, την Τρίτη από αξιωματικούς ασφαλείας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Συνελήφθη με τρεις άλλους δικηγόρους - τους Herbert Dakasi, Anthony Odur και Esomu Obure - και τον Hamid Tenywa, αξιωματικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα του κόμματος της αντιπολίτευσης του Bobi Wine, National Unity Platform (NUP).

Οι άλλοι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους την Πέμπτη και υποχρεούνται να εμφανιστούν ξανά ενώπιον ειδικής μονάδας ερευνών στις 29 Δεκεμβρίου.

«Καταδικάζουμε έντονα τις κακόβουλες και κατασκευασμένες κατηγορίες που αποσκοπούν στον περιορισμό του έργου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των νομικών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Sarah Kihika Kasande, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Μεταβατικής Δικαιοσύνης, στο δικαστήριο.

Η Ομάδα Συνεργατών για τη Δημοκρατία και τη Διακυβέρνηση, ένα μπλοκ 14 αντιπροσωπειών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, εξέφρασε την Τετάρτη «ανησυχία» για τη σύλληψη του Opiyo.

«Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε χώρα και πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται χωρίς τον φόβο σύλληψης ή αντιποίνων, όπου κι αν βρίσκονται», ανέφερε κοινή δήλωση.

Υπενθυμίζεται δε ότι Opiyo ήταν ο αποδέκτης του βραβείου Alison Des Forges το 2015 για την εξαιρετική του δράση στον ακτιβισμό.

Με πληροφoρίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM