Ο κίνδυνος του κορωνοϊού έκανε πολλές γυναίκες να αναβάλουν κρίσιμες μαστογραφίες

Ο κίνδυνος του κορωνοϊού έκανε πολλές γυναίκες να αναβάλουν κρίσιμες μαστογραφίες Facebook Twitter
0

Από φόβο μήπως μολυνθούν με τον νέο κορωνοϊό, πολλές γυναίκες ανέβαλαν τη μαστογραφία τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Τώρα όμως θα πρέπει να την κάνουν. Τυχόν καθστέρηση μπορεί να τους κοστίσει ακόμη και τη ζωή.


Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας πολλές γυναίκες απέφυγαν να πάνε σε γιατρό και να κάνουν μαστογραφία. Η μείωση έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και το 30%. Τα κέντρα στα οποία γίνονται μαστογραφίες ήταν σχεδόν άδεια.

Η εικόνα είναι ενδεικτική από τα στοιχεία που καταφτάνουν από την Γερμανία. Το ίδιο συνέβαινε και με τα ιατρεία, λέει η Βανέσα Κέμπ-Σανιάλ, επικεφαλής την Συνεταιριστικής Κοινότητας Μαστογραφίας στο Βερολίνο. Η καθημερινότητα ήταν η ίδια και στα νοσοκομεία . «Εξετάσεις σε επίπεδο προελέγχου που δεν ήταν ιατρικά απαραίτητες μειώθηκαν κατακόρυφα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο» λέει ο Όλαφ Όρτμαν από την πανεπιστημιακή κλινική του Ρένγκενσμπουργκ.


Άδεια από ασθενείς τα κέντρα για μαστογραφίες

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θεωρεί ότι είναι απολύτως απαραίτητο, ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα δεν έχουν ξεκάθαρη διάγνωση να κάνουν τις εξετάσεις που ανέβαλαν λόγω κορονωϊού. Στις 25 Μαρτίου, οι επικεφαλής των κέντρων που γίνονται οι μαστογραφίες, αποφάσισαν να σταματήσουν μέχρι τέλος Απριλίου να στέλνουν προσκλήσεις σε γυναίκες για να τους υπενθυμίζουν την εξέταση.

Όλα τα κέντρα έκλεισαν και όχι μόνο στη Γερμανία. Το ίδιο έγινε και στην Αγγλία. Οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό φοβόντουσαν μήπως κολλήσουν τον ιό διότι η διαδικασία της μαστογραφίας δεν επιτρέπει την τήρηση των αποστάσεων. Στην αρχή δεν υπήρχε υλικό προστασίας, ο μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος και ο κόσμος δεν ήξερε πώς να προστατευτεί.


Στο μεταξύ, η κατάσταση άλλαξε και τα κέντρα άνοιξαν και πάλι. Τώρα όσες γυναίκες ανέβαλαν την εξέταση θα πρέπει να την προγραμματίσουν και πάλι. Οι συνηθισμένοι ρυθμοί επέστρεψαν αλλά οι αίθουσες υποδοχής μεγάλωσαν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους ασθενείς. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η καθυστέρηση των δυο μηνών; Εξαρτάται.

«Κατά κανόνα δεν έχει σοβαρές συνέπειες αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις» λέει η Βανέσα Κεμπ-Σανιάλ. «Όταν υπάρχει επιθετικός καρκίνος του στήθους κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτοί οι δύο μήνες μπορεί να έχουν συνέπειες. Ο χρόνος για την αντιμετώπιση περιορίζεται. Το στάδιο της ασθένειας μπορεί να έχει προχωρήσει, κάτι που δυσκολεύει την επιλογή θεραπείας και τις πιθανότητες ίασης».

Γενικά πάντως θα πρέπει κανείς να τονίσει ότι ο χαμένος χρόνος των δύο μηνών δεν σημαίνει κάτι ανησυχητικό για τις γυναίκες που κάνουν μαστογραφία τακτικά. Οι επιστήμονες με το πέρασμα του χρόνου «γνωρίζονται» και με τον νέο ιό. Πολλά από τα πρώτα συμπεράσματά τους διορθώθηκαν και αυτό συνδέεται και με τις μορφές καρκίνου που χτυπούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Στην αρχική φάση νομίσαμε ότι ορισμένες θεραπείες του καρκίνου, όπως λευχαιμίες ή λεμφώματα, θα πρέπει να εφαρμόζονται με μεγάλη φειδώ» παραδέχεται ο Όλαφ Όρτμαν. «Σε αυτές τις περιπτώσεις η κακή λειτουργία του ορμονικού συστήματος είναι πιο έντονη, από ότι εάν ο καρκίνος ήταν σε έναν πρώιμο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο ο καρκίνος δεν επηρεάζει σοβαρά το αμυντικό σύστημα».


Στις περισσότερες περιπτώσεις προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της νόσου Covid-19. Εάν ο οργανισμός έχει προσβληθεί από καρκίνο ίσως θα πρέπει να αναβληθούν θεραπείες ή να σταματήσουν εντελώς. Αυτό όμως θα πρέπει να το αποφασίσει ο γιατρός. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο. Τόσο ο θεράπων γιατρός όσο και ο ασθενής θα πρέπει να ζυγίζουν ποια μόλυνση είναι πιο σοβαρή: ο Covid-19 ή ο καρκίνος. Πρόκειται πάντως για μια δύσκολη απόφαση.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM