Πάνω από 1 εκατ. Βρετανοί έκοψαν το κάπνισμα εν μέσω πανδημίας - Τι δείχνει έρευνα

Πάνω από 1 εκατ. Βρετανοί έκοψαν το κάπνισμα εν μέσω πανδημίας - Τι δείχνει έρευνα Facebook Twitter
EPA
0

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Βρετανοί διέκοψαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Αναλυτικά, κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, οι νεότεροι καπνιστές διέκοψαν ευκολότερα σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Ακόμη 44.000 άνθρωποι είδαν την πανδημία ως ευκαιρία για να σταματήσουν να καπνίζουν, σύμφωνα με την ανάλυση της οργάνωσης Action on Smoking and Health (ASH) και του University College London (UCL), η οποία χρησιμοποίησε μια έρευνα του YouGov με πάνω από 10.000 συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι καμπάνια καλούσε τους μεγαλύτερους σε ηλικία καπνιστές να διακόψουν καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα σε άτομα των ηλικιακών τους ομάδων. Τα άτομα στην ηλικιακή ομάδα 16-29 ετών διέκοψαν το κάπνισμα σε ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τους καπνιστές άνω των 50 ετών. Σε ενημέρωσή της, η βρετανική κυβέρνηση, είχε επισημάνει ότι οι καπνιστές ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι επιστήμονες ωστόσο δεν διαθέτουν ακόμη αρκετά δεδομένα σε σχέση με τις επιπτώσεις σε καπνιστές και μη καπνιστές. Το κάπνισμα αποτελεί βασική αιτία ασθενειών που μπορούν να προβλεφθούν, καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων. Η ASH υποστήριξε με δελτίο Τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα τη Τετάρτη, ότι οι καπνιστές που νοσηλεύονται με το κορωνοϊό είναι πιθανό να νοσήσουν πιο βαριά από τους μη καπνιστές. 

«Το μήνυμά μου προς τους καπνιστές σήμερα είναι: "παρακαλώ, μην περιμένετε"», αναφέρει μεταξύ άλλων η δρ. Ruth Sharrock, που εξειδικεύεται στην ιατρική των αναπνευστικών οδών. Από την πλευρά της η δρ. Sarah Jackson, ανώτερη ερευνήτρια στο Tobacco and Alcohol Research Group του UCL σημείωσε ότι στα ευρήματα αποτυπώνεται μόνο η βραχυπρόθεσμη διακοπή. 

Σύμφωνα με την ίδια, δεδομένου ότι το ποσοστό «μακροπρόθεσμης επιτυχίας» της διακοπής είναι μικρό, είναι δύσκολο, σε βάθος χρόνου, να υπάρξουν ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές. 

«Σε αυτό το πρώιμο στάδιο της πανδημίας, δεν έχουμε ακόμη πολλές πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπό της στο κάπνισμα και τη διακοπή της συνήθειας αυτής» αναφέρει, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν μια σημαντική μείωση του καπνίσματος αποτυπωθεί τους επόμενους μήνες και αν αυτή θα συνεπάγεται με συνεχή μείωση του αριθμού των καπνιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του UK Center for Tobacco & Alcohol Studies, στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, χαιρέτισε την έρευνα ως μία σπάνια θετική είδηση που αναδύθηκε κατά την κρίση του κορωνοϊού.

«Η εκτίμηση βασίζεται σε ένα μικρό δείγμα και αποκλειστικά σε περιστατικά που αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους καπνιστές, οπότε δεν ξέρουμε πόσο αξιόπιστο είναι αυτό το εύρημα» ανέφερε ο John Britton σημειώνοντας ωστόσο πως ακόμη και αν οι μισοί τελικά (δηλ. μισό εκατομμύριο) διέκοπταν, αυτό θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα προόδου για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

7,2 εκατ. καπνιστές το 2018

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού, με περισσότερα από 290.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 45.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το 2019 η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι το 14,7% των Βρετανών ηλικίας 18 ετών και άνω κάπνιζαν κατά το 2018. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 7,2 εκατομμύρια άτομα.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM