Βρετανία: Παραιτήθηκε κορυφαίος επιδημιολόγος μετά την αποκάλυψη για επαφές με την ερωμένη του κατά το lockdown

Βρετανία: Παραιτήθηκε κορυφαίος επιδημιολόγος μετά την αποκάλυψη για επαφές με την ερωμένη του κατά το lockdown Facebook Twitter
0

Ο καθηγητής Neil Ferguson παραιτήθηκε από σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό αφού παραδέχτηκε το λάθος του, μετά την αποκάλυψη για επαφές που είχε με την ερωμένη του.

Ο Ferguson, ένας διακεκριμένος επιδημιολόγος, του οποίου η συμβουλή προς τον Μπόρις Τζόνσον ήταν κρίσιμης σημασίας καθώς οδήγησε στο lockdown του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι μετανιώνει για την «υπονόμευση» των μηνυμάτων σχετικά με την κοινωνική απόσταση.

Η παραίτηση  έρχεται ενώ η Daily Telegraph δημοσίευσε ρεπορτάζ που λέει ότι μια γυναίκα, που αναφέρεται ως η παντρεμένη ερωμένη του, επισκέφθηκε το σπίτι του, κατά την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και ενώ η κυβέρνηση έκανε αυστηρές συστάσεις για τις επαφές των πολιτών. Ο ίδιος μάλιστα εμφανίζεται ως «αρχιτέκτονας» του σχεδίου για τη λήψη μέτρων που περιελάμβαναν τις κοινωνικές αποστάσεις.

Η πρόβλεψή του Ferguson για τη μετάδοση του ιού έδειξε ότι 250.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Tα στοιχεία αυτά οδήγησαν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να λάβει την απόφαση και ανακοινώσει στις 23 Μαρτίου ότι επιβάλλει εκτεταμένους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή με στόχο τη διακοπή της εξάπλωσης του ιού. Σύμφωνα με αυτά τα μέτρα, οι σύντροφοι που δεν ζουν μαζί, δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Η γυναίκα που κατονομάζεται ως ερωμένη του έμενε σε άλλο σπίτι με την οικογένειά της η οποία περιλαμβάνει και δύο παιδιά.

Σε δήλωσή του, ο καθηγητής Ferguson είπε: «Δέχομαι ότι έκανα λάθος και πήρα τη λάθος πορεία». Αναφέρει πως συμπεριφέρθηκε έχοντας την πεποίθηση ότι είχε ανοσία καθώς είχε διαγνωστεί θετικός για κορωναϊό και απομονώθηκε πλήρως για σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ανάπτυξη συμπτωμάτων. «Λυπάμαι βαθιά για την υπονόμευση των σαφών μηνυμάτων γύρω από τη συνεχιζόμενη ανάγκη διατήρησης κοινωνικής απόστασης».

Η Daily Telegraph αποκάλυψε ότι η Antonia Staats διέσχισε το Λονδίνο από το σπίτι της οικογένειάς της για να τον επισκεφτεί τουλάχιστον δύο φορές - στις 30 Μαρτίου και 8 Απριλίου - από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα. Οι επισκέψεις έρχονται σε αντίθεση με το μήνυμα «μένουμε σπίτι- σώζουμε ζωές» της κυβέρνησης, το οποίο παροτρύνει τους ανθρώπους να παραμείνουν μέσα στις οικογενειακές τους ομάδες και να μην έρχονται σε επαφή με μέλη άλλων νοικοκυριών.

Ο επιδημιολόγος ήταν κεντρική φιγούρα στο κυβερνητικό επιτελείο και έγινε γνωστός από συνεντεύξεις στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του lockdown, βοηθώντας να εξηγήσει την επιστημονική λογική για τη λήψη αποφάσεων, ενώ μολύνθηκε από τον ιό στα μέσα Μαρτίου.

Με μια ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Imperial College London αναφέρει πως ο επιστήμονας θα συνεχίσει την σημαντική του έρευνα για την πανδημία.

Mε πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM