ΟΗΕ: Μόνο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα επιτρέψει την επάνοδο στην ομαλότητα

ΟΗΕ: Μόνο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα επιτρέψει την επάνοδο στην ομαλότητα Facebook Twitter
0

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ίσως είναι το μοναδικό εργαλείο που θα επιτρέψει την επιστροφή του κόσμου σε μια αίσθηση 'ομαλότητας'», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλος της χρονιάς.

Το εμβόλιο «θα έσωζε εκατομμύρια ζωές και αναρίθμητα δισεκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με αντιπροσώπους περίπου πενήντα αφρικανικών χωρών-μελών του ΟΗΕ. Απηύθυνε έκκληση να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί και να διατεθεί στους πάντες. Πρέπει να είναι «γενικής χρήσης» και να «επιτρέψει να ελεγχθεί η πανδημία», πρόσθεσε.

«Χρειάζεται να καταβληθεί φιλόδοξη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί (...) εναρμονισμένη, ολοκληρωμένη και βελτιστοποιημένη προσέγγιση προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ταχύτητα και η κλίμακα που απαιτούνται για την οικουμενική ανάπτυξη εμβολίου ως τα τέλη του 2020», επέμεινε.

Ο Γκουτέρες ενημέρωσε πως μετά την έκκλησή του την 25η Μαρτίου να συγκεντρωθούν δωρεές ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί ευρύ ανθρωπιστικό σχέδιο του ΟΗΕ μπροστά στην πανδημία, συγκεντρώθηκε μέχρι χθες «περίπου το 20%» του ποσού.

Χάρη στις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), ο ΟΗΕ μπόρεσε να εφοδιάσει 47 χώρες της Αφρικής με διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, σημείωσε με ικανοποίηση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξάλλου επαίνεσε τις προσπάθειες κυβερνήσεων αφρικανικών χωρών για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας, αναφερόμενος στην Ουγκάντα, που ανέβαλε την καταβολή φόρου για να υποστηρίξει το εμπόριο, στη Ναμίμπια, που προσφέρει εισόδημα σε εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους, στο Πράσινο Ακρωτήριο, που διανέμει επισιτιστική βοήθεια, και στην Αίγυπτο, που μείωσε τους φόρους για τις βιομηχανίες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM
«Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / «Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Από την πρώτη πορεία υπερηφάνειας το 1975 στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, μέχρι τη φετινή διοργάνωση του WorldPride, η queer κοινότητα της Ουάσιγκτον αντιστέκεται στην καταστολή και απαντά με ορατότητα, πολιτισμό και διεκδίκηση
LIFO NEWSROOM