Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες φωτιάς που ξέσπασαν σε δασική περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

 

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο μία από τις εστίες φωτιάς, σύμφωνα με το Associated Press, σε μια έκταση περίπου 50 στρεμμάτων, αλλά η δεύτερη συνεχίζει να καεί περίπου 200 στρέμματα.

 

Για την κατάσβεση χρησιμοποιούνται αεροσκάφη, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για τα επίπεδα της ακτινοβολίας από το πυρηνικό εργοστάσιο.

 

 

 

Σύμφωνα με το «Tim», νωρίτερα την Κυριακή ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας οικολογικών επιθεωρήσεων, Yehor Firsov, δήλωσε ότι οι πυρκαγιές είχαν εξαπλωθεί σε περίπου 1.000 στρέμματα.

 

Ο Firsov δήλωσε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στη φωτιά ήταν σημαντικά υψηλότερα από το κανονικό. Όμως, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης υποστηρίζει ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην πρωτεύουσα του Κιέβου, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια, ήταν εντός ορίων.

 

Οι πυρκαγιές βρίσκονταν εντός της Αποκλειστικής Ζώνης του Τσερνόμπιλ που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή του 1986 στο εργοστάσιο.

 

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986, μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης.

 

Μετά την καταστροφή αυτή, οι Αρχές εκκένωσαν την περιοχή, απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και μια τεράστια έκταση που κάλυπτε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έμεινε εγκαταλειμμένη.

 

Με πληροφορίες του Associated Press/TIME