Η Αργεντινή έτοιμη να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις

Η Αργεντινή έτοιμη να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις Facebook Twitter
0

Η Αργεντινή είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη σημαντική λατινοαμερικανική χώρα που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις.

Ο πρόεδρος της, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, δήλωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις. «Το κράτος πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες του γενικότερα και ειδικότερα τις γυναίκες», ανέφερε. «Η κοινωνία στον 21ο αιώνα πρέπει να σέβεται την ατομική επιλογή των μελών της που πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα για το σώμα τους», πρόσθεσε.

Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε μια κατά κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολική περιοχή 21 χωρών, είναι νόμιμη μόνο στην Κούβα και την Ουρουγουάη, με πληθυσμούς 11,2 και 3,4 εκατομμύρια αντίστοιχα. Είναι επίσης νόμιμη στην Αγγλικανική Γουιάνα με πληθυσμό 780.000 κατοίκων.

Σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο, η Αργεντινή - με πληθυσμό 45 εκατομμυρίων - θα γίνει το πρώτο σημαντικό έθνος που θα νομιμοποιήσει την πρακτική. Ένα προηγούμενο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων καταψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2018, με πολλούς να εκτιμούν πως ο τότε πρόεδρος υποχώρησε στην ισχυρή αντιπολίτευση της εκκλησίας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το νομοσχέδιο στηρίζεται από τον πρόεδρο και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί εδώ και καιρό για τις αμβλώσεις, χαιρέτισαν την ανακοίνωση. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι... σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε η συγγραφέας Ana Correa. «Η αποποινικοποίηση και η νομιμοποίηση της άμβλωσης είναι τελικά εφικτή».

Έως τώρα οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή εάν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας. Η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Αϊτή, η Ονδούρα και η Νικαράγουα έχουν άμεσες απαγορεύσεις, χωρίς εξαιρέσεις. «Η ποινικοποίηση της άμβλωσης έχει καταδικάσει πολλές γυναίκες, γενικά φτωχότερες γυναίκες, να αναζητήσουν τρόπους να το κάνουν μυστικά, θέτοντας την υγεία τους και μερικές φορές τη ζωή τους, σε κίνδυνο», ανέφερε ο πρόεδρος μιλώντας για τους λόγους που στηρίζει το νομοσχέδιο.

Η Mariela Belski, της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αργεντινή, χαιρέτισε την ανακοίνωση. «Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος άκουσε τις απαιτήσεις των γυναικών, των εφήβων και των κοριτσιών και ότι έχει την πεποίθηση ότι η Αργεντινή είναι έτοιμη για αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM