ΠΟΥ: Καμία χώρα δεν προστατεύει επαρκώς την υγεία των παιδιών - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

ΠΟΥ: Καμία χώρα δεν προστατεύει επαρκώς την υγεία των παιδιών - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα Facebook Twitter
0

Ούτε μια χώρα του πλανήτη δεν προστατεύει σε επαρκή βαθμό την υγεία και το μέλλον των παιδιών και εφήβων της, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Unicef και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

Η κοινή Επιτροπή 40 ειδικών των τριών αυτών φορέων, με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ, κατέταξε 180 χώρες με βάση ένα νέο δείκτη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση διεθνώς, με πρώτη τη Νορβηγία και τελευταία την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Καθώς οι απειλές, τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από το μάρκετινγκ των εταιριών (π.χ. διαφήμιση ανθυγιεινών τροφών) εντείνονται, η νέα έκθεση-ορόσημο προειδοποιεί ότι η υγεία και το μέλλον κάθε παιδιού και εφήβου κινδυνεύει άμεσα από την οικολογική υποβάθμιση και την εμπορική εκμετάλλευση, που ωθεί σε κατανάλωση φαστ φουντ, τροφών με ζάχαρη, αλκοόλ, καπνού κ.α.

Ο νέος παγκόσμιος δείκτης λαμβάνει υπόψη του πόσο προστατευτικό για τα παιδιά είναι το περιβάλλον μιας χώρας από διάφορες απόψεις, όπως υγεία, εκπαίδευση, διατροφή, βιώσιμη ανάπτυξη, ανισότητα εισοδημάτων κ.α. Τις πρώτες δέκα θέσεις παγκοσμίως στο δείκτη ευημερίας των παιδιών (Global Child Flourishing Index) καταλαμβάνουν Νορβηγία, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισλανδία και Βρετανία, ενώ τις πέντε τελευταίες το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σομαλία, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν μια από τις τελευταίες θέσεις, μόλις την 173η, όσον αφορά έναν επιμέρους δείκτη (Sustainability Index) σχετικά με την ακαταλληλότητα του κλίματος για τα παιδιά (λόγω υψηλών ανά κεφαλή εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα). Στον ίδιο αυτό δείκτη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 142η θέση.

«Παρά τις βελτιώσεις στην παιδική και εφηβική υγεία κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η πρόοδος έχει σταματήσει και τείνει να αντιστραφεί. Εκτιμάται ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κινδυνεύουν να μην αξιοποιήσουν ποτέ το αναπτυξιακό δυναμικό τους. Όμως ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ότι κάθε παιδί στον κόσμο σήμερα αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές από την κλιματική αλλαγή και τις εμπορικές πιέσεις. Οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την υγεία των παιδιών και των εφήβων, διασφαλίζοντας ότι δεν προστατεύουμε μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον που θα κληρονομήσουν», δήλωσε η Κλαρκ.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Ένα μέλλον για τα παιδιά του κόσμου;», που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, τα παιδιά σε μερικές χώρες βλέπουν έως 30.000 τηλεοπτικές διαφημίσεις ετησίως. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 11 φορές μεταξύ 1975-2016, από 11 σε 124 εκατομμύρια. Ανησυχητική θεωρείται από τους ειδικούς και η εξάπλωση του ηλεκτρικού τσιγάρου στους νέους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ