Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι προετοιμασμένος εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον της Τουρκίας για τις ενέργειές της στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τη Δευτέρα, καθώς αποσύρονται τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την περιοχή.

 

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο», δήλωσε ο Πομπέο στο CNBC σε μια συνέντευξη τη Δευτέρα. «Αλλά σε περίπτωση που απαιτείται  στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση», είπε ο Πομπέο.

 

Ο Τραμπ υπόκειται σε έντονη κριτική για την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία, εγκαταλείποντας τους Κούρδους. Η απόσυρση προκάλεσε την εισβολή της Τουρκίας νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία άφησε περισσότερους από 120 πολίτες νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Ωστόσο, ο Πομπέο αρνήθηκε να αποκαλύψει την «κόκκινη γραμμή» του Αμερικανού προέδρου, αυτό το γεγονός δηλαδή, που θα έστρεφε τον Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Τουρκίας.

 

«Αναφέρατε τις οικονομικές κυρώσεις που έχουμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν. Θα χρησιμοποιηθούν και οι διπλωματικές δυνάμεις μας. Αυτές τις προτιμάμε», είπε ο Πομπέο.

 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, όπως αναφέρει το CNBC.