Οι αρχές της Σρι Λάνκα είχαν προειδοποιηθεί για τις βομβιστικές επιθέσεις τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν τις χθεσινές, πολύνεκρες εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της χώρας, που στοίχησαν τη ζωή σε 290 ανθρώπους τραυματίζοντας περίπου 500 άτομα, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα για τους Καθολικούς. 

 

Όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Rajitha Senaratne, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν μέχρι και ονόματα των υπόπτων που αιματοκύλισαν χθες τη χώρα. «Είχαμε ενημερωθεί σχετικά», είπε χαρακτηριστικά. 

 

«Στις 4 Απριλίου, είχαμε δεχθεί πληροφορίες για αυτά τα περιστατικά». Πέντε ημέρες αργότερα, στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έγραψε μία επιστολή στην οποία περιλαμβάνονταν τα ονόματα αρκετών μελών του τρομοκρατικού οργανισμού που εξαπέλυσε τις χθεσινές παράλληλες επιθέσεις, παραδέχτηκε ο Senaratne.

 

Ο ίδιος πάντως υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είχε ενημερωθεί για τις επιστολές και τις αποκαλύψεις που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο.

 

Η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 24 υπόπτους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ruwan Gunasekara.

 

Οι αρχές κατάσχεσαν ένα ύποπτο βανάκι συλλαμβάνοντας τον οδηγό, καθώς θεωρούσαν πως το άτομο αυτό μετέφερε επίδοξους βομβιστές και λοιπούς συνεργούς στο Κολόμπο. 

 

 

Πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο αποκάλυψε πως οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε δύο τοποθεσίες, μέσα στο και κοντά στο Κολόμπο. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ανήκουν στην ίδια εξτρεμιστική οργάνωση.

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ruwan Wijewardene, είπε πως οι δράστες ήταν «θρησκευτικοί εξτρεμιστές» αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, την ώρα που καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη.

 

Ανάμεσα στους νεκρούς, είναι και 30 ξένοι από Βρετανία, Τουρκία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Κίνα, Πορτογαλία, Αυστραλία και Ινδία. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου μία δεκαετία νωρίτερα.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία και οι οχτώ εκρήξεις προήλθαν από επιθέσεις αυτοκτονίας, σχεδιασμένες να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και πιστούς που γιόρταζαν την ανάσταση του Ιησού. 

 

Με πληροφορίες από Guardian και AFP