Ηρεμιστικά στο σκοτεινό διαδίκτυο: τρόμος και εκατοντάδες θάνατοι έχουν σημάνει συναγερμό στο Ηνωμένο Βασίλειο

3

Κατά τη διάρκεια των ετών 2015-2018, μόνο σε Ουαλία και Αγγλία σημειώθηκαν 35 θάνατοι ανθρώπων που για κάποιο λόγο τους είχε συνταγογραφηθεί Xanax ή είχε φτάσει στην κατοχή τους μέσω αγορών στο σκοτεινό διαδίκτυο. 

Περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, ακόμη 43 θάνατοι σημειώνονταν στην Ιρλανδία. Πάλι συνδεόμενοι με τη λήψη του δημοφιλούς φαρμάκου. Στο σύνολό τους οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 200 και αυτό σύμφωνα με έρευνα του BBC αποδίδεται πλέον στο γεγονός ότι οι πολυδιαφημισμένες ιδιότητες τόσο του συγκεκριμένου φαρμάκου, όσο και άλλων ηρεμιστικών έχουν διευρύνει την παράνομη αγορά του σκοτεινού διαδικτύου. 

Πολύ συχνά, οι χρήστες παραγγέλνουν μέσω σκοτεινού διαδικτύου το φάρμακο, χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορεί να πρόκειται για υποκατάστατο ή χάπι - μαϊμού που διακινείται μέσω του dark web με ανυπολόγιστες, κάποτε θανατηφόρες συνέπειες. 

Όπως εξηγούν επικεφαλής των αστυνομικών αρχών δίωξης σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, στο σκοτεινό διαδίκτυο ο καθένας, χωρίς συνταγή, μπορεί να προμηθευτεί Xanax ή υποκατάστατά του ή οποιοδήποτε άλλο ηρεμιστικό, αδιαφορώντας για τις πραγματικές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του.

Όπως αποκαλύπτει η μητέρα ενός εκ των θυμάτων "είναι ένα χάπι που μπορεί να εντοπιστεί σε κάθε γραφείο, κάθε πιεστικής δουλειάς. Το καταναλώνουν χωρίς να γνωρίζουν τα στοιχειώδη, σε συνδυασμό με αλκοόλ ή άλλες ψυχοτρόπες ουσίες. Ή σκέτο... Πολλά χάπια μέσα στην ημέρα που υποτίθεται ότι καταστέλλουν το άγχος", λέει κλαίγοντας. 

Μαζί με αυτό καταστέλλονται και βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, που μοιραία οδηγούν τον οργανισμό στον θάνατο, αποκαλύπτει η έρευνα. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις του ηρεμιστικού μέσω του dark web είναι εξίσου ανησυχητικά: από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 έχουν πωληθεί 339.638 μπάρες με δισκία Xanax, συνολικής αξίας 1.019.914 λιρών. 

Εκείνο που πλέον τρέμουν οι αρχές δίωξης και οι επιστήμονες είναι η παράλληλη αγορά του φαρμάκου που εξαπλώνεται -και όχι μόνο στους κύκλους των ναρκομανών- θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Το Xanax (alprazolam) ειναι μια βενζοδιαζεπίνη και δεν ειναι αντικαταθλιπτικό αλλά αγχολυτικό. Μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση όπως όλοι οι αγωνιστές GABA (πχ αλκοολ, οπιοειδή), αλλά για να προκαλέσει θάνατο, θα πρέπει να ληφθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες ή συνεργικά με άλλους αναστολείς του κεντρικού νευρικού συστήματος. Καλό είναι να γίνεται σωστή ενημέρωση και να μην γράφουμε ό,τι ναναι.