Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουελα- Ο Μαδούρο διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουελα- Ο Μαδούρο διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες διαδηλώσεις κατά, αλλά και υπέρ, του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. 

Η αντιπολίτευση θεωρεί μη νόμιμη τη δεύτερη προεδρική θητεία του Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε πριν λίγες μέρες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος πριν λίγες ώρες, μία ενέργεια που αναγνώρισαν αμέσως οι ΗΠΑ. Ο Γκουάιδο ανέφερε πως στόχος του θα είναι η άμεση διεξαγωγή νέων εκλογών. 

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος. Διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις μαζί τους και έδωσε διορία 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Εκτός από τις ΗΠΑ, τον Γκουάιδο αναγνώρισε ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Κολομβία και άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου. 

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες από τις συγκεντρώσεις στο Καράκας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

Παράλληλα με τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεντρώσεις υπέρ του Βενεζουελανού προέδρου, οργανωμένες από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουελα- Ο Μαδούρο διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA

ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση» από τους πολίτες της χώρας του. 

«Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας.

Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Φαμπρίτσιο Ογέδα (ηγετικό στέλεχος στην ανατροπή της δικτατορίας το 1958)» έγραψε στο Twitter o Μαδούρο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ