Ο Σερίφ Σεκάτ που αιματοκύλησε το Στρασβούργο κυκλοφορεί ελεύθερος

Ο Σερίφ Σεκάτ που αιματοκύλησε το Στρασβούργο κυκλοφορεί ελεύθερος Facebook Twitter
0

Έχουν περάσει 24 ώρες από την στιγμή που ο Σερίφ Σεκάτ άνοιξε πυρ κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου και ακόμη οι αρχές δεν τον έχουν εντοπίσει.

Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

«Επικίνδυνο πρόσωπο, μην επέμβετε οι ίδιοι» προειδοποιεί η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter, περιγράφοντας έναν άνδρα με ύψος 1,80, «κανονικού βάρους», ενώ απευθύνει έκκληση σε κάθε πολίτη που διαθέτει «πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του» να καλέσουν τις αρχές.

Αυτή τη στιγμή, 720 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον αναζητούν.

Τα σενάρια είναι δύο: ή κάπου κρύβεται μέσα στην πόλη η αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα.

Το δεύτερο σενάριο είναι μάλλον το πιθανότερο και για το λόγο αυτό ο συναγερμός έχει σημάνει και εκτός Γαλλίας. 

Ο 29χρονος άνδρας που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 άλλων χθες βράδυ στο Στρασβούργο, είχε φυλακισθεί στη Γερμανία για κλοπή.

Την ώρα που ο Σερίφ Σεκάτ άνοιξε πυρ χθες βράδυ λίγο πριν από τις 20.00 τοπική ώρα σε τρία σημεία του ιστορικού κέντρου του Στρασβούργου, φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ».

Οι Γάλλοι ερευνητές τον αποκαλούν «γκάνγκστερ-τζιχαντιστή», έναν όρο που χρησιμοποιούν για νέους άνδρες, συχνά από οικογένειες  φτωχών μεταναστών, που ξεκινούν με μικρά εγκλήματα, ναρκωτικά και ληστείες και μεταπηδούν στην τρομοκρατία.


Τέτοιες περιπτώσεις υποτίθεται πως είναι υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών ή τοποθετούνται σε καταλόγους παρακολούθησης για τις ριζοσπαστικές θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και υπόκεινται σε ποικίλους βαθμούς επιτήρησης, αλλά γενικά δεν αναμένεται να γίνουν βίαιοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι θα ήταν αδύνατο να παρακολουθήσουν τους 12.000 που είναι στη λίστα αυτή.

Ο δράστης γεννήθηκε στο Στρασβούργο τον Φεβρουάριο του 1989, από μια οικογένεια με μαροκινές ρίζες, και φαίνεται να έχει ξεκινήσει από μικροεγκλήματα. Το τελικό στάδιο, η μετάβασή του στον ισλαμικό εξτρεμισμό, φέρεται να ξεκίνησε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μεταξύ 2013 και 2015.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές μέχρι την ηλικία των 29 είχε 217 καταδίκες για ληστείες και βία. Το πρωί της επίθεσης στο Στρασβούργο έπρεπε να είχε συλληφθεί για φόνο κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας το προηγούμενο καλοκαίρι. 

Οι αρχές αναφέρουν πως οι πρακτικές του και ο προσηλυτισμός στη φυλακή «έδειχναν σημάδια ριζοσπαστικοποίησης». Για αυτό τον λόγο άλλωστε μπήκε και στη λίστα παρακολούθησης «Fiché-S». 

Από τη θέσπισή της το 1969, 400.000 άτομα που αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια έχουν προστεθεί. 

Η συμπερίληψή στη λίστα θέτει το πρόσωπο σε επιτήρηση, ωστόσο δεν θεωρείται ένοχο για οποιοδήποτε έγκλημα. Δεν είναι όλοι ύποπτοι για τρομοκρατία. Γκάνγκστερς, πολιτικοί εξτρεμιστές, αναρχικοί και ακόμη και οι ριζοσπάστες οικολόγοι έχουν συμπεριληφθεί. 

Από τα 20.000 άτομα της λίστα σήμερα, λίγοι από αυτούς βρίσκονται υπό 24ωρη παρακολούθηση. Το 2016 ο Σεκάτ εντάχθηκε σε μια μικρότερη λίστα με όσους έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή είναι στη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης. 

Πέντε από τους φερόμενους συνεργούς του συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης, αλλά όταν η αστυνομία πήγε στο διαμέρισμά του εκείνος δεν ήταν εκεί. Εντόπισαν όμως μια χειροβομβίδα, ένα μακρύκανο όπλο με πυρομαχικά και τέσσερα μαχαίρια, ανάμεσά τους δύο μαχαίρια κυνηγιού.

Γάλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η προοπτική μας ακόμα ποινής φυλάκισης θα μπορούσε να είχε προκαλέσει την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά λίγες ώρες μετά.

Ο Μακρόν αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτικών που μετέχουν στην επιχείρηση Σαντινέλ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να «ενισχύσει την παρουσία των στρατιωτικών» στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Σαντινέλ, στον απόηχο της επίθεσης στο Στρασβούργο, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

«Από σήμερα, 500 στρατιωτικοί ήρθαν για να συμπληρώσουν τη στρατιωτική δύναμη» Σαντινέλ και «1300, τις επόμενες ημέρες, θα προστεθούν σε εκείνους που έχουν ήδη αναπτυχθεί» για να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των δημοσίων χώρων και των Γάλλων, επισήμανε ο Εντουάρ Φιλίπ, σε μια σύντομη παρέμβαση που έκανε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, «στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των χώρων που υποδέχονται κόσμο» συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ιδίως «στις χριστουγεννιάτικες αγορές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γαλλίας».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης» είναι «απόλυτη» ώστε να «διασφαλίσει ότι αυτό το πρόσωπο θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης...».

Σε κώμα Ιταλός δημοσιογράφος 

 

Ο Ιταλός 28χρονος δημοσιογράφος Αντόνιο Μεγκαλίτσι, ο οποίος τραυματίσθηκε στη χθεσινή επίθεση, είναι σε κώμα, μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον πατέρα της μνηστής του Μεγκαλίτσι, ο δημοσιογράφος έχει τραυματισθεί από σφαίρα στην βάση του κρανίου και οι γιατροί δεν μπορούν να την αφαιρέσουν, λόγω της υψηλότατης επικινδυνότητας της επέμβασης.

«Ο Αντόνιο παλεύει για να μην πεθάνει και όλοι μας προσευχόμαστε να τα καταφέρει», τόνισε ο πατέρας της γυναίκας. 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM