Η κυβέρνηση της Σκωτίας επιβεβαίωσε, σήμερα, ότι εντοπίστηκε ένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας βοοειδών σε φάρμα του Άμπερντινσαϊρ.

 

Γνωστή και ως «νόσος των τρελών αγελάδων», η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια είναι μία σπάνια νευροεκφυλιστική νόσος που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία. Η επιδείνωση είναι ραγδαία και σε κάθε περίπτωση θανατηφόρα.

 

Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί πως το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί απειλή για τους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στο αγρόκτημα, ενώ γίνονται περαιτέρω έρευνες.

 

«Έθεσα σε λειτουργία το σχέδιο αντίδρασης για την προστασία της πολύτιμης γεωργικής μας βιομηχανίας, το οποίο προβλέπει και απαγόρευση των μετακινήσεων για λόγους πρόληψης στο αγρόκτημα», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Φέργκους Γιούινγκ.

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η αρρώστια μεταδόθηκε στις αγελάδες από τα μολυσμένα πρόβατα, κρέας των οποίων χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζωοτροφών των βοοειδών. 

 

Στη συνέχεια, η νόσος πέρασε στους ανθρώπους που κατανάλωναν βοοειδή ενώ μεταδόθηκε και σε ασθενείς που είχαν ανάγκη μετάγγισης αίματος, και δέχτηκαν αίμα από άτομα που έπασχαν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

 

Ο ιός μπορεί να εκδηλώσει συμπτωματολογία ακόμη και 15 χρόνια μετά τη μόλυνση και οδηγεί, σε όλες τις περιπτώσεις, στον θάνατο. Ωστόσο τα περιστατικά μόλυνσης είναι πολύ σπάνια. 

 

Με πληροφορίες από Independent