Παρέμβαση από την Ευρώπη για διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά ζητά ο Ιρανός πρόεδρος

Παρέμβαση από την Ευρώπη για διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά ζητά ο Ιρανός πρόεδρος Facebook Twitter
(EPA)
0

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κάλεσε σήμερα τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015 να προχωρήσουν σε ενέργειες για τη διάσωση της συμφωνίας, σε συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Από την πλευρά του ο Γάλλος ηγέτης ζήτησε και πάλι να διεξαχθούν ευρύτερες συνομιλίες για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης και τον ρόλο της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ροχανί είπε πως το Ιράν θέλει οι Ευρωπαίοι να δώσουν εγγυήσεις για τραπεζικά μέσα και πωλήσεις πετρελαίου καθώς και στο πεδίο της ασφάλισης και της μεταφοράς, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το Ιράν έχει ενεργήσει σύμφωνα με όλες τις υποσχέσεις του στην πυρηνική συμφωνία και, με την προσοχή στη μονομερή αποχώρηση της Αμερικής... αναμένει πως οι υπόλοιποι εταίροι θα λειτουργήσουν τα προγράμματά τους πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη διαφάνεια», δήλωσε ο Ροχανί σύμφωνα με το IRNA.

Ο Ροχανί μιλούσε υπό το φως της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάιο, από την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις διεθνείς δυνάμεις.

Ο Μακρόν επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας να διατηρήσει τη συμφωνία, μια δήλωση που είχε σκοπό να εξευμενίσει την Τεχεράνη.

Ωστόσο επανέλαβε τις εκκλήσεις που είχε κάνει νωρίτερα για ευρύτερες συνομιλίες με όλα τα σχετικά μέρη που θα περιλαμβάνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το 2025, το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι συνομιλίες να βοηθήσουν να αποτραπεί μα σοβαρή κρίση τους ερχόμενους μήνες», είπε ο Μακρόν κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ