Δεκαεπτά χρόνια περίπου μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, η μητέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν μιλά πρώτη φορά για το γιο της στη βρετανική εφημερίδα Guardian. 

 

«Στην αρχή ήταν ένα πολύ καλό παιδί. Ήταν ντροπαλός και καλός φοιτητής. Όλα αυτά μέχρι τα 20 του όταν και γνώρισε μερικούς ανθρώπους που του έκαναν πλύση εγκεφάλου» τονίζει στο ξεκίνημα της συνέντευξης αυτής η μητέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλία Γκανέμ.

 

Η συνέντευξη έγινε στο σπίτι της οικογένειας, μια πολυτελή βίλα στη Σαουδική Αραβία. Στο πλάι της ήταν τα δύο αδέρφια του Οσάμα Μπιν Λάντεν καθώς και ο δεύτερος σύζυγός της. 

 

«Η ζωή μου ήταν δύσκολη γιατί ήταν πολύ μακριά μου» παραδέχεται, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δε γνώριζε πως η γιος της είχε γίνει τρομοκράτης. 

 

Πώς αισθάνθηκε όταν έμαθε για την τρομοκρατική του δράση; «Αναστατωθήκαμε όλοι. Δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Για ποιο λόγο να τα καταστρέψει όλα;» αναρωτιέται η μητέρα του.

 

Η τελευταία φορά που η οικογένειά του είδε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν το 1999 στην πόλη Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, όπου είχε μετεγκατασταθεί και κατάστρωνε τα σχέδιά του. 

 

«Ήταν πολύ χαρούμενος που μας είδε. Έσφαξε ένα ζώο, κάλεσε τους πάντες και έκανε γιορτή» αφηγείται στη Guardian η μητέρα του. 

 

Η συνέντευξη διήρκεσε πολλές ώρες και η Alia Ghanem, στα 70 της πλέον, άφησε το δημοσιογράφο και τους γιους της για να ξεκουραστεί. 

 

Το λόγο πλέον πήραν εκείνοι. «Έχουν περάσει 17 χρόνια και ακόμα ζει σε μια άρνηση για τον Οσάμα» παραδέχονται οι ίδιοι στον δημοσιογράφο. 

 

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν (δεύτερος από δεξιά) σε ταξίδι με συμμαθητές του στη Σουηδία το 1971.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν (δεύτερος από δεξιά) σε ταξίδι με συμμαθητές του στη Σουηδία το 1971.

 

«Τον αγαπούσε τόσο πολύ και γι' αυτό αρνείται να τον κατηγορήσει. Αντ' αυτού, επικρίνει τους γύρω του. Γνώριζε μόνο την καλή πλευρά του, αυτοί που ξέραμε και μεις. Ποτέ δεν έμαθε τον τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν» λέει ο Αχμάντ. 

 

«'Ήμουν πολύ περήφανος γι 'αυτόν, πριν κάνει όλα αυτά» σημειώνει ο άλλος του αδερφός,ο  Χασάν. «Με δίδαξε πάρα πολλά. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαι πλέον περήφανος.Έφτασε να γίνει σούπερ σταρ παγκοσμίως και όλα αυτά για το τίποτα» προσθέτει. 

 

Και τα δύο αδέρφια θυμούνται τις στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 9ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους. «Ήμουν σοκαρισμένος. Ήταν ένα πολύ περίεργο συναίσθημα. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι ήταν ο Οσάμα. Σήμερα, από τους νεότερους μέχρι τους μεγαλύτερους, όλοι αισθανόμαστε ντροπή γι 'αυτόν» παραδέχτηκε ο αδερφός του Αχμάντ. 

 

Μπορεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν να είχε φύγει από τη Σαουδική Αραβία για τη Μέση Ανατολή, πολλοί, όμως, υποστηρίζουν, πως το κράτος της Σαουδικής Αραβίας δε σταμάτησε ποτέ να τον στηρίζει οικονομικά. 

 

Οι κατηγορίες βασίζονται, μάλιστα, και στο γεγονός πως οι 15 από τους 19 αεροπειρατές των επιθέσεων στις ΗΠΑ προέρχονταν από τη Σαουδική Αραβία. 

 

Πολλές από τις οικογένειες των θυμάτων έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του κράτους τους Σαουδικής Αραβίας για το θάνατο των συγγενών τους. 

 

Την έγκριση για να δοθεί η πρώτη συνέντευξη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν έδωσε ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

 

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος της Guardian που έκανε τη συνέντευξη στην οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Μάρτιν Τσούλοβ, γίνεται μια προσπάθεια να φανεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, 7 χρόνια μετά το θάνατό του από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Πακιστάν, ένας «τρελός» τρομοκράτης και όχι ένας πράκτορας της χώρας. 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διάδοχος του θρόνου θέλει να εγκαθιδρύσει έναν μετριοπαθή ισλαμισμό στη Σαουδική Αραβία και να εκσυγχρονίσει τις δομές της, οι οποίες είναι ακόμα βαθιά συντηρητικές. 

 

Δεν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες να οδηγούν στους δρόμους της χώρας καθώς και περαιτέρω περιορισμών γύρω από το δημόσιο βίο στη χώρα.

 

Την ίδια ώρα, όμως, ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα, φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του στο Αφγανιστάν, οπού και φημολογείται πως ζει. 

 

Πέρυσι οι ΗΠΑ τον ανακήρυξαν «παγκόσμιο τρομοκράτη», υποστηρίζοντας πως προαλείφεται για τη θέση του νέου ηγέτη της Αλ Κάιντα. 

 

Όταν ο δημοσιογράφος ρωτά την οικογένεια για τη ζωή του τρομοκράτη ανιψιού τους, αυτοί κουνούν το κεφάλι τους απογοητευμένοι. 

 

«Αν είχα τον Χάμζα μπροστά μου τώρα, θα του έλεγα: Ο Θεός να σε βοηθήσει. Σκέψου δύο φορές τι πας να κάνεις. Μην επαναλάβεις τα βήματα του πατέρα σου. Θα βγάλεις φρικιαστικά πράγματα μέσα από τη ψυχή σου» καταλήγει ο Χασάν. 

 

Με πληροφορίες από Guardian