Το 71% των Αυστριακών ζητά δημοψήφισμα για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση

Το 71% των Αυστριακών ζητά δημοψήφισμα για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση Facebook Twitter
EPA
1

Εφτά στους δέκα Αυστριακούς επιθυμούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του αυστριακού οικονομικού περιοδικού Profil.

Tο ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος ανέρχεται στο 71 % και μόλις το 22% τη θεωρεί άσκοπη. Οι υπόλοιποι δεν διατυπώνουν, δημοσίως, άποψη.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Υγείας της αυστριακής Βουλής,  για την κατάργηση του νόμου πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015 και επρόκειτο να ισχύσει από την 1 η Μαΐου 2018.

Ενδιαφέρον θεωρείται το γεγονός πως η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι και οι ψηφοφόροι αυτού του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο προωθούσε την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος, τάσσονται, σε ποσοστό 55%, υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απαγόρευσή του.

Με την κατάθεση της τροπολογίας και τη σημερινή υπερψήφισή της στην Επιτροπή Υγείας από την πλευρά της, η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να αδιαφορεί για το πρωτοφανές «ρεκόρ» των εκατοντάδων χιλιάδων «δηλώσεων υποστήριξης», από πλευράς πολιτών, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο αριθμός των δηλώσεων υποστήριξης ανέρχεται πλησιάζει τις 500.000, έναντι των «απαραίτητων» 8.401, ενώ η συγκέντρωση δηλώσεων που υπογράφουν οι πολίτες σε δήμους και κοινότητες, πρόκειται να συνεχιστεί έως τις 4 Απριλίου.

Πρόσφατα, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε - ο οποίος, κατά τα άλλα, εμφανίζεται υπέρμαχος της «άμεσης δημοκρατίας» και των τακτικών δημοψηφισμάτων - είχε απορρίψει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Αντίθετα, από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν - «μανιώδης» καπνιστής ο ίδιος - έχει εκφράσει την «πλήρη συμπάθεια» του για τις «δηλώσεις υποστήριξης» της απαγόρευσης του καπνίσματος, που, όπως έχει τονίσει, θα κατέθετε σίγουρα και ο ίδιος, εάν δεν βρισκόταν αυτή τη στιγμή στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2015, η απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση θα ίσχυε από την 1 η Μαίου, ωστόσο η νέα κυβέρνηση, κάτω από τις πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων - που έθετε την άρση του νόμου ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση - αποφάσισε την αναίρεση της πλήρους απαγόρευσης.

Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Στην Αυστρία, το 24,3% των πολιτών καπνίζουν σε καθημερινή βάση, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας) είναι 18,4%.

Υπολογίζεται πως περίπου 14.000 θάνατοι, ετησίως, στην Αυστρία, συνδέονται με επιπλοκές του καπνίσματος στον οργανισμό. 

Ο μέσος καπνιστής στην Αυστρία, σύμφωνα με την εφημερίδα, καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα και ξοδεύει κατά μέσο όρο γύρω στις 2.000 ευρώ το χρόνο για την αγορά τσιγάρων.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Στην Αυστρία έχω τύχει δημοψήφισμα που αφορούσε 4 θέματα. Σου έρχεται χαρτί στο σπίτι, επιλέγεις "ναι-όχι" και στο βάζεις στο γραμματοκιβώτιο σου και την επόμενη το παίρνουν. Και μιλάμε για πράγματα που αφορούν την κοινωνία/οικονομία/παιδεία/υγεία και αφορούν άμεσα τους πολίτες.Στην Ελλάδα δημοψήφισμα γίνεται μια στο τόσο, με ακατανόητο περιεχόμενο, πρέπει να πας στο παραβάν στην άλλη άκρη της Ελλάδας αν είσαι δηλωμένος αλλού από εκεί που μένεις και συνήθως είναι για πράγματα που δεν σε επηρεάζουν στο ελάχιστο.