Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
24.06.2018
Σκηνές χάους στο Κίεβο: Οπαδοί του Σαακασβίλι όρμησαν στους...
ΔΙΕΘΝΗ

Σκηνές χάους στο Κίεβο: Οπαδοί του Σαακασβίλι όρμησαν στους αστυνομικούς και τον απελευθέρωσαν

Σκηνές χάους στο Κίεβο: Οπαδοί του Σαακασβίλι όρμησαν στους αστυνομικούς και τον απελευθέρωσαν

Η ουκρανική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας SBU συνέλαβε σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έπειτα από έφοδο που πραγματοποίησε στην κατοικία του στο Κίεβο στο πλαίσιο έρευνας για εγκληματική υπόθεση.


Ο Σαακασβίλι κατηγορείται ότι βοήθησε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με την SBU, ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και πενταετή ποινή φυλάκισης.


Άνδρες της υπηρεσίας με καλυμμένα τα πρόσωπα έβγαλαν δια της βίας τον Σαακασβίλι από διαμέρισμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ υποστηρικτές του διαμαρτύρονταν στον δρόμο και επιχείρησαν να αποτρέψουν το φορτηγό της αστυνομίας να απομακρυνθεί.

 

O Σαακασβίλι φωνάζει στους οπαδούς του την ώρα που οι αρχές τον απομακρύνουν
O Σαακασβίλι φωνάζει στους οπαδούς του την ώρα που οι αρχές τον απομακρύνουν

 

 

 

Πριν από την έφοδο της SBU, ο Σαακασβίλι απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του από την ταράτσα του σπιτιού του κατηγόρησε τον Ποροσένκο ότι είναι προδότης και κλέφτης. Επιχείρησε να απευθυνθεί και πάλι στο πλήθος αλλά τον μετέφεραν δια της βίας μέσα σε ένα μπλε φορτηγάκι, το οποίο στη συνέχεια περικύκλωσαν οι οπαδοί του.


«Αυτό που κάνουν είναι ανομία μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Καλώ όλους τους Ουκρανούς να βγουν στους δρόμους και να διώξουν τους κλέφτες», είπε ο Σαακασβίλι.

 

Τελικά οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου τον απελευθέρωσαν από αστυνομικό φορτηγό  όπως προκύπτει από τηλεοπτικά πλάνα.


"Σας καλώ να ξεκινήσετε μια ειρηνική διαμαρτυρία για να απομακρύνετε τον (πρόεδρο Πέτρο) Ποροσένκο, δεν θα πρέπει να φοβάστε τίποτα", είπε ο Σαακασβίλι προς το συγκεντρωμένο πλήθος μιλώντας από τηλεβόα έπειτα από την απομάκρυνσή του από το όχημα παρά την αντίσταση που προέβαλαν οι αστυνομικοί που έφεραν στολές ειδικών επιχειρήσεων.


Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στη διένεξη ανάμεσα στις ουκρανικές αρχές και τον Σαακασβίλι, ο οποίος διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού χάρις στις μεταρρυθμίσεις που έκανε στην Γεωργία, αλλά πολύ σύντομα ήρθε σε ρήξη με τον πρώην σύμμαχό του πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

 

 

 

 


Τον Σεπτέμβριο ο Σαακασβίλι έκανε θεαματική επιστροφή στην Ουκρανία σπάζοντας μπλόκο στα σύνορα με την Πολωνία και περνώντας στο ουκρανικό έδαφος παρότι του είχε αφαιρεθεί η ουκρανική ιθαγένεια και αντιμετώπιζε πιθανή απέλασή του στη Γεωργία. Πάντως, πριν από λίγο ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα απέλασής του στη Γεωργία.


Ο Σαακασβίλι επιδιώκει να απομακρύνει τον Ποροσένκο από την εξουσία και να τον αντικαταστήσει με έναν άλλον, νεότερο πολιτικό.
Αμφιλεγόμενο πρόσωπο καθώς, οι μεν υποστηρικτές του τον θεωρούν ατρόμητο σταυροφόρο κατά της διαφθοράς, οι δε επικριτές του υπερφίαλο και χωρίς ουσία.


Στην πατρίδα του τη Γεωργία, όπου ανέλαβε την προεδρία το 2003 έπειτα από μια ειρηνική φιλοδυτική εξέγερση, που έμεινε γνωστή ως "Επανάσταση των Ρόδων", η θητεία του αμαυρώθηκε από τις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι μονοπωλούσε την εξουσία και ασκούσε πιέσεις στο δικαστικό σύστημα.

 

 

 

 

 


Βρισκόταν στην προεδρία την περίοδο του καταστροφικού πενθήμερου πολέμου με τη Ρωσία το 2008, μια σύγκρουση η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές του, ήταν αποτέλεσμα δικών του λανθασμένων υπολογισμών.


Ο 49χρονος αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις στην Γεωργία με τον ίδιο να διατείνεται ότι έχουν πολιτικά κίνητρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ