Εφτά εκατομμύρια άτομα στην Υεμένη βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, καθώς η Σαουδική Αραβία ενέτεινε αυτόν τον μήνα τον αποκλεισμό της χώρας.

 

 

Η κίνηση αυτή οδηγεί σε κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου της Υεμένης και τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν πως ο πόλεμος έχει πλέον εξελιχθεί σε μία «ανθρωπογενή καταστροφή».

 

 

Στην ουσία, η διαμάχη είναι μεταξύ των δύο βασικών κλάδων του Ισλάμ: Οι Σιίτες έχουν υπό τον έλεγχό τους το δυτικό κομμάτι, και οι Σουνίτες το νότιο και το ανατολικό.


Η Σαουδική Αραβία, ηγέτης του σουνιτικού κόσμου, ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά των σιιτών ανταρτών -γνωστών ως Χούτι- πριν από περίπου δύο χρόνια. Στο μεταξύ, οι Χούτι υποστηρίζονται από τον μεγαλύτερο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν, ηγέτη του σιιτικού κόσμου.

 

Συγκεκριμένα, η συμμαχία, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, ενεπλάκη στον πόλεμο της Υεμένης τον Μάρτιο του 2015 για να υποστηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που είχαν αναδιπλωθεί στο νότιο τμήμα της χώρας μετά την προέλαση των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά.

 

EPA/YAHYA ARHAB
EPA/YAHYA ARHAB


Οι Χούτι έχουν βάψει με πολύ αίμα τα χέρια τους, καθώς μεταξύ άλλων ευθύνονται για τον θάνατο περίπου 1.000 αμάχων. Στο μεταξύ όμως, και ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός έχει σκοτώσει περισσότερους από 3.000 πολίτες, βομβαρδίζοντας ακόμη και σχολεία και νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Σε κάθε περίπτωση όμως, το πιο θανατηφόρο όπλο σε αυτόν τον πόλεμο είναι ο αποκλεισμός, που οδηγεί σε έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

 

EPA/YAHYA ARHAB
EPA/YAHYA ARHAB


Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία έκλεισε στις 6 Νοεμβρίου όλα τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια περάσματα στην Υεμένη, μετά την αναχαίτιση πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ ενός πυραύλου που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες.


Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, έχει προειδοποιήσει πως αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός, θα ξεσπάσει στην Υεμένη ο «μεγαλύτερος λιμός που έχει δει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα».

 

EPA/YAHYA ARHAB
EPA/YAHYA ARHAB


Παρά όμως τη δραματική κατάσταση στη χώρα, οι εικόνες που καταφέρνουν να φτάσουν στα ΜΜΕ της Δύσης είναι ελάχιστες, καθώς η Σαουδική Αραβία περιορίζει την πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων.

 

EPA/YAHYA ARHAB
EPA/YAHYA ARHAB


Οι λίγες αυτές εικόνες είναι ωστόσο αρκετές για να μεταφέρουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε μια εμπόλεμη χώρα, όπου το φαγητό χρησιμοποιείται ως όπλο, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με σκελετωμένα παιδιά που κλαίνε. Αλλά, δάκρυα δεν υπάρχουν όταν κάποιος είναι στα πρόθυρα του λιμού, το εξασθενημένο σώμα δεν μπορεί να τα παράγει.