Το eBay, η μεγαλύτερη και πιο γνωστή ιστοσελίδα δημοπρασιών και αγοραπωλησιών στο διαδίκτυο, αφαίρεσε αρκετές καταχωρήσεις με άμμο, που φέρεται να προέρχεται από ακτές της Χαβάης. 

 

Η εφημερίδα Hawaii Tribune-Herald ανέφερε σε δημοσίευμα πως είχε ρωτήσει την εταιρία για τις καταχωρήσεις πριν αφαιρεθούν, επειδή ανάμεσά τους υπήρχε και κάποια που υποτίθεται πως είχε άμμο από την παραλία Papakolea, επίσης γνωστή ως Green Sands Beach.

 

Εκπρόσωπος του State Department of Land and Natural Resources σχολίασε πως είναι παράνομο να παίρνει κάποιος άμμο από τις παραλίες της Χαβάης, διευκρινίζοντας πως στο σχετικό νόμο προβλέπεται ένας περιορισμένος αριθμός εξαιρέσεων αλλά δεν περιλαμβάνουν την πώληση για προσωπικούς ή εμπορικούς λόγους. Το αντίστοιχο πρόστιμο για την παράνομη συλλογή άμμου από την Χαβάη μπορεί να φτάσει και τα 100.000 δολάρια. «Παλιά μπορούσε κάποιος να πάρει άμμο και επιτρεπόταν συγκεκριμένη ποσότητα ανά άτομο ημερησίως. Ωστόσο, ο νόμος άλλαξε και τώρα απαγορεύεται», ανέφερε η Deborah Ward, που έκανε λόγο για μια υπόθεση «πώλησης άμμου» στα social media χωρίς να πει αν πρόκειται για το eBay.

 

Ο Ryan Moore, διευθυντής διεθνών σχέσεων και επικοινωνίας του eBay, είπε πως η εταιρία αφαίρεσε τις σχετικές καταχωρήσεις και ειδοποίησε τους πωλητές. «Αν και δεν επικοινώνησε μαζί μας απευθείας το Department of Land and Natural Resources της Χαβάης, είμαστε οπωσδήποτε πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους για να επιλύσουμε το ζήτημα. Αφαιρέσαμε τις ενεργές καταχωρήσεις και ενημερώσαμε τους πωλητές πως τα προϊόντα είναι ενάντια στην πολιτική του eBay», εξήγησε. 

 

Οι προσφορές για την άμμο ξεκινούσαν από φιαλίδια των 2 χιλιοστόλιτρων με τιμές τιμές που κυμαίνονταν από 4.50 έως 14.95 δολάρια.