Η εκδίωξη των τελευταίων μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη Ράκα θα είναι δύσκολη, όμως οι τζιχαντιστές «παίρνουν τις τελευταίες τους ανάσες» στην πρώην «πρωτεύουσά» τους στη Συρία, τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον.

 

«Είναι μια δύσκολη μάχη. Υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές (του ΙΚ) οι οποίοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν κι έχουν την πρόθεση να πολεμήσουν πολύ σκληρά», τόνισε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

 

Έπειτα από μήνες μαχών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ)—μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ—πολιορκούν τον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών που απομένει στη Ράκα, στη βόρεια Συρία.

 

«Είναι απομονωμένοι σε αυτόν τον μικρό τομέα που μένει, αλλά δεν έχουν οχυρωθεί εκεί μόνοι τους», καθώς παγιδευμένοι ανάμεσά τους βρίσκονται και άμαχοι, εξήγησε ο αξιωματικός αυτός από ένα στρατόπεδο του διεθνούς συνασπισμού κοντά στο Κομπάνι.

 

Περικυκλωμένοι, οι μαχητές του ΙΚ παίρνουν «τις τελευταίες τους ανάσες» καθώς το να συμφωνηθεί μέσω διαπραγμάτευσης η αποχώρησή τους δεν είναι αποδεκτό, συμπλήρωσε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό των επιχειρήσεων υποστήριξης των ΣΔΔ και χορήγησης συμβουλών στους μαχητές τους.

 

«Ο εχθρός στη Ράκα είτε θα παραδοθεί ή θα εξοντωθεί, διότι εάν αυτοί (σ.σ. οι τζιχαντιστές) καταφέρουν να διαφύγουν, θα βρουν τρόπο να φθάσουν στην Ευρώπη, ή σε γειτονικές χώρες, και θα εξαπολύσουν επιθέσεις εκτός Συρίας», συνέχισε ο αξιωματικός.

 

Αφού καταλήφθηκε από το ΙΚ το 2014, η Ράκα μετατράπηκε στη de facto πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος της Συρίας. Η πόλη αποτέλεσε θέατρο των χειρότερων ωμοτήτων που έχει διαπράξει η ακραία φονταμενταλιστική οργάνωση.

 

«Θα πάμε στη Μαγιαντίν»

Σήμερα, ο συνασπισμός θεωρεί ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις του ΙΚ λαμβάνονται πλέον στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαγιαντίν, ανατολικότερα, που είναι ο επόμενος στόχος.

 

«Θα πάμε στη Μαγιαντίν. Υπάρχουν εκεί πολλοί που προετοιμάζουν επιθέσεις στο εξωτερικό, στα εδάφη μας, στα εδάφη της συμμαχίας, επομένως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (η Μαγιαντίν) να παραμείνει ασφαλές καταφύγιο του ΙΚ», είπε ο αξιωματικός.

 

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην—πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα—επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου οι ΣΔΔ και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία διεξάγουν ταυτόχρονες, χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στις δύο όχθες του Ευφράτη ποταμού.

 

Μια «γραμμή άρσης του κινδύνου εμπλοκής» έχει οριστεί για να αποφεύγονται επεισόδια ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις που εμπλέκονται στη Ντέιρ Εζόρ, όμως οι ΣΔΔ έχουν κατηγορήσει δύο φορές τη Ρωσία και το καθεστώς ότι διεξήγαγαν επιδρομές εναντίον των μαχητών τους στην επαρχία.

 

Ερωτηθείς για τις συνέπειες που θα είχαν δύο ταυτόχρονες έφοδοι των ΣΔΔ και των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού στη Μαγιαντίν, ο αξιωματικός του συνασπισμού εκτίμησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «χαοτική, αλλά δεν είναι» ακόμη.

 

«Αν η Μαγιαντίν είναι όπως η Ντέιρ Εζόρ, με τις δύο δυνάμεις στις δύο πλευρές, θα πρέπει να χαράξουμε μια γραμμή άρσης του κινδύνου εμπλοκής που θα είναι πολύ στενή», είπε.

 

Ο συνασπισμός υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των ΣΔΔ στη Ράκα και στη Ντέιρ Εζόρ με αεροπορικές επιδρομές, αναπτύσσοντας στρατιωτικούς συμβούλους στο πεδίο και δίνοντάς τους όπλα.

 

Σύμφωνα με τον αξιωματικό αυτό, ένας καθοριστικός παράγοντας στην προέλαση των ΣΔΔ στη Ράκα ήταν ότι ενσωματώθηκε ένας μεγάλος αριθμός αράβων μαχητών στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων.

 

Ο συνασπισμός λέει πως έχει εκπαιδεύσει 9.000 μέλη των ΣΔΔ, κυρίως Άραβες, ορισμένοι από τους οποίους κατάγονται από τη Ράκα.

 

Μεγάλο μέρος της πόλης έχει μετατραπεί σε συντρίμμια έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες σφοδρών μαχών μέσα στην πόλη και χρόνια αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του ΙΚ.

 

Αναγνωρίζοντας ότι το έργο της ανοικοδόμησης που περιμένει τους κατοίκους της Ράκας θα είναι τεράστιο, ο αξιωματικός είπε πως «δεν ξέρει πώς αλλιώς» η επίθεση εναντίον του ΙΚ θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα.

 

«Πρέπει να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να μειώσεις τις καταστροφές χωρίς να αφήσεις τα μέλη των ΣΔΔ να σκοτωθούν», πρόσθεσε.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr