Η Κομισιόν προτείνει ένα πρόγραμμα άμεσης υποδοχής στην ΕΕ 50.000 προσφύγων από Αφρική και Μ. Ανατολή

Η Κομισιόν προτείνει ένα πρόγραμμα άμεσης υποδοχής στην ΕΕ 50.000 προσφύγων από Αφρική και Μ. Ανατολή Facebook Twitter
EPA/YARA NARDI
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σήμερα ως στόχο την υποδοχή «τουλάχιστον 50.000» προσφύγων μέσα σε δύο χρόνια στην ΕΕ, απευθείας από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και την Τουρκία, ώστε να προσφέρει μια «ασφαλή και νόμιμη» εναλλακτική στον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προτείνει ένα νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προκειμένου να οδηγήσει στην Ευρώπη τουλάχιστον 50.000 πιο ευάλωτους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνή προστασία τα δύο προσεχή χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.


Ένας προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει προβλεφθεί για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη που θα δεχθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, δίνοντάς τους βοήθεια 10.000 ευρώ ανά άτομο.


«Αυξημένη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επανεγκατάσταση» προσώπων από «τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Νίγηρα, το Σουδάν, το Τσαντ και την Αιθιοπία», επέμεινε η Επιτροπή, ενθαρρύνοντας τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.


Αυτό το νέο όριο ορίζεται από τις Βρυξέλλες την ίδια ημέρα που λήγει το πρόγραμμα «μετεγκατάστασης» αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό επέτρεψε την αναχώρηση περίπου 29.000 ανθρώπων από τις δύο μεσογειακές χώρες, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να μετεγκατασταθούν 160.000.


Όμως, αντίθετα από αυτές τις ποσοστώσεις «μετεγκατάστασης», που είχαν αποφασιστεί από τις χώρες της ΕΕ με πλειοψηφία και με τίμημα έντονες αντιπαραθέσεις, οι «επανεγκαταστάσεις» από τρίτες χώρες στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα η Επιτροπή επαφίενται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών. Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν ως εκ τούτου να τις υποχρεώσουν να προσφέρουν θέσεις φιλοξενίας.

Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών οι ευρωπαϊκές χώρες προσχώρησαν στην «επανεγκατάσταση» 23.000 προσφύγων, στην πλειονότητά τους από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο προγραμμάτων των οποίων επίκειται επίσης η λήξη τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM