Κένυα: Εμπρησμός η φονική πυρκαγιά στο οικοτροφείο θηλέων όπου πέθαναν 9 μαθήτριες

Κένυα: Εμπρησμός η φονική πυρκαγιά στο οικοτροφείο θηλέων όπου πέθαναν 9 μαθήτριες Facebook Twitter
Φωτό αρχείου
0

Ο υπουργός Παιδείας της Κένυας, Φρεντ Ματιάνγκι, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η πυρκαγιά στο οικοτροφείο θηλέων το περασμένο Σάββατο που κόστισε τη ζωή σε εννέα μαθήτριες οφειλόταν σε εμπρησμό και τόνισε ότι υπήρξαν παρόμοιες επιθέσεις και σε άλλα σχολεία στη χώρα.


Σημειώνεται ότι πυρκαγιές ξέσπασαν σε περισσότερα από 120 σχολεία στη χώρα πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα καθηγήτριας πανεπιστημίου. Σχεδόν καμία από τις υποθέσεις ωστόσο δεν έχει προχωρήσει δικαστικά.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ορισμένοι εμπρησμοί είχαν σχέση με διαμάχες για τον διορισμό προσωπικού σε σχολεία, όπου οι ανώτερες θέσεις έχουν αξιοσημείωτα οικονομικά οφέλη.


Ο Ματιάνγκι είπε πως υπήρξε σειρά εμπρησμών σε σχολεία σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της παραλιακής πόλης Μομπάσα και της πόλης Κισούμου στη δυτική Κένυα. Δεν ανέφερε τον συνολικό αριθμό των εμπρησμών.


«Μερικές από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε προηγουμένως είχαν σχέση με αυτό, την πολιτικοποίηση της διεύθυνσης των σχολείων, την πολιτικοποίηση της ευθύνης στον εκπαιδευτικό τομέα», είπε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Δεν μπορούμε να επιλύσουμε μία διένεξη για τη διεύθυνση του σχολείου καίγοντας ένα σχολείο».


Η Κένυα είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Αφρικής, αλλά η ανεργία είναι υψηλή και η διαφθορά διαδεδομένη, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η ζωή για πολλούς ανθρώπους. Η ανάληψη του ελέγχου του σχολείου σημαίνει όχι μόνο έναν μισθό από το δημόσιο αλλά και μια ευκαιρία να κερδίσει κάποιος επιπλέον χρήματα από μαθητές και γονείς για δίδακτρα ή άλλα έξοδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM