MS-13: H ιστορία της άγριας συμμορίας που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ

MS-13: H ιστορία της άγριας συμμορίας που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ Facebook Twitter
(φώτο αρχείου)
1

Μια σειρά βίαιων φόνων το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ έχει ρίξει τους προβολείς της δημοσιότητας στην MS-13, μια συμμορία που συστάθηκε στο Λος Άντζελες αλλά έχει τις ρίζες στο Ελ Σαλβαδόρ.

Το τελευταίο περιστατικό ήταν μια μαζική δολοφονία τη Δευτέρα στο Λόνγκ Άιλαντ, όπου τα σώματα τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τριών εφήβων, βρέθηκαν κατακρεουργημένα μέσα στο δάσος, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Τραμπ έσπευσε να ανεβάσει tweet αποκαλώντας τη συμμορία «κακή». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς υποσχέθηκε να την «καταστρέψει». Και οι δύο κατηγόρησαν την μεταναστευτική πολιτική του Ομπάμα για την άνοδό της.

Αλλά τι ακριβώς είναι η MS-13 και γιατί πραγματικά φταίει ο Ομπάμα;

Η συμμορία σχηματίστηκε από μετανάστες που είχαν εγκαταλείψει τον μακροχρόνιο και σκληρό εμφύλιο πόλεμο του Ελ Σαλβαδόρ και ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην περιοχή του Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Άλλα μέλη της προέρχονταν από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό.

Τα αρχικά MS στο όνομά της προέρχονται από τη φράση «Mara Salvatrucha», που σύμφωνα με το BBC είναι ένας συνδυασμός των λέξεων Mara που σημαίνει συμμορία, Salva, από το Σαλβαδόρ και trucha, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει τα «αλάνια του δρόμου». Ο αριθμός 13 αντιπροσωπεύει τη θέση του Μ στο αλφάβητο.

Η φήμη της MS-13 εξαπλώθηκε γρήγορα κυρίως επειδή τα μέλη της έκαναν χρήση ακραίας βίας, ενώ συχνά δολοφονούσαν με ματσέτες. Η δράση της ξεκίνησε στις γειτονιές που κυριαρχούσαν οι μεξικανικές συμμορίες και αργότερα επεκτάθηκε σε άλλα μέρη της χώρας.

Σύμφωνα με το FBI, σήμερα η συμμορία έχει εξαπλωθεί σε 46 πολιτείες των ΗΠΑ.

Το 2012, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τη συμμορία ως «διεθνή εγκληματική οργάνωση». Ήταν η πρώτη συμμορία του δρόμου που έλαβε αυτή την «τιμή», η οποία την τοποθέτησε στο ίδιο κάδρο με πολύ μεγαλύτερα εγκληματικά συνδικάτα και διεθνή καρτέλ όπως οι Μεξικανοί «Los Zetas», η ιαπωνική «Yakuza» και η ιταλική «Camorra».

MS-13: H ιστορία της άγριας συμμορίας που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ Facebook Twitter
(φώτο αρχείου)

Βίαιες τελετές μύησης

Η ΜS-13 έχει κατηγορηθεί για την στρατολόγηση φτωχών και προβληματικών εφήβων. Η τελετή μύησης λέγεται ότι περιλαμβάνει επιθέσεις, όπου οι wannabe συμμορίτες υποβάλλονται σε άγριους ξυλοδαρμούς των 13 δευτερολέπτων από άλλα μέλη της συμμορίας, και τέλεση εγκλημάτων, όπως π.χ. μία δολοφονία για λογαριασμό της οργάνωσης.

Η αποχώρηση από τη συμμορία θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνη. Μεγάλα τατουάζ που χτυπιούνται στο στήθος, σημαδεύουν ισοβίως τα μέλη και ορισμένες φράξιες της οργάνωσης λέγεται ότι δολοφονούν όσους επιχειρούν να ξεκόψουν.

Μια έκθεση του FBI αναφορικά με το βαθμό απειλής που συνιστά η συγκεκριμένη συμμορία και δημοσιεύτηκε το 2008, εκτίμησε τον αριθμό των μελών της μεταξύ 6.000 και 10.000 στις ΗΠΑ, κάτι που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.

Σήμερα, η MS-13 είναι ακόμη μεγαλύτερη εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία. Μία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα τέλη της δεκαετίας του '90 οδήγησε στην απέλαση εκατοντάδων πρόωρων μελών της MS-13 πίσω στις χώρες της κεντρικής Αμερικής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκεί παρακλάδια της συμμορίας. Πρόσφατες εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των μελών στις χώρες αυτές πάνω από τις 60.000. 

Τα ετήσια έσοδα της συμμορίας ανέρχονται περίπου στα 31,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες που προήλθαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση των αρχών του Σαλβαδόρ και δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα «El Faro» - Τα χρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από εμπόριο ναρκωτικών και εκβιασμούς.

«Σκοτώστε, βιάστε, ελέγξτε»

Πρόσφατα περιστατικά που συνδέονται με τη συμμορία περιλαμβάνουν τη δολοφονία δύο μαθητριών γυμνασίου τον περασμένο μήνα. Τα νεαρά κορίτσια δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους που κρατούσαν ματσέτα και ρόπαλο του μπέιζμπολ, την ώρα που περπατούσαν στη γειτονιά τους στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, επρόκειτο για μία επίθεση εκδίκησης πάνω σε μία μικρή διαφωνία.

Για το συγκεκριμένο έγκλημα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 4 φερόμενα ως μέλη της MS-13. Ακόμη δύο υποτιθέμενα μέλη της συμμορίας κατηγορήθηκαν για φόνο ενός άλλου μέλους που φέρεται να παραβίασε το πρωτόκολλο της οργάνωσης.

MS-13: H ιστορία της άγριας συμμορίας που τρομοκρατεί τις ΗΠΑ Facebook Twitter
(φώτο αρχείου)

Επίσης, τον ίδιο μήνα, δύο υποτιθέμενα μέλη της συμμορίας στο Χιούστον, κατηγορήθηκαν για την απαγωγή τριών έφηβων κοριτσιών, τις οποίες κράτησαν ως ομήρους και τις βίασαν, πριν σκοτώσουν τη μία εξ αυτών και την πετάξουν στην άκρη του δρόμου.

Ο Miguel Alvarez-Flores, 22 ετών, και ο Diego Hernandez-Rivera, 18, γελούσαν και χαιρετούσαν προς τις κάμερες κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο δικαστήριο.

Το μότο της MS-13 είναι «σκοτώστε, βιάστε, ελέγξτε», σύμφωνα με έναν αναλυτή του FBI που ασχολείται με τις συμμορίες και ερεύνησε την ομάδα.

Ο Τραμπ και ο Σέσιονς υπέδειξαν ως υπεύθυνο της εξάπλωσης της συμμορίας τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές μετανάστευσης με ανοιχτές πόρτες τροφοδότησαν την ανάπτυξή της.

Όμως, όπως επισημαίνει το BBC, η συμμορία σχηματίστηκε και άνθισε στις ΗΠΑ πολύ πριν έρθει ο Ομπάμα ανέλθει στην εξουσία. Το MS-13 αναγνωρίστηκε ως σημαντική απειλή κατά τη δεκαετία του 1990 και συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας του FBI κατά της συμμορίας το 1994.

«Η μεγάλη άνθιση (σ.σ. της οργάνωσης) σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπους-Τσέινι, όταν αυξήθηκε η παράνομη μετανάστευση από την Κεντρική Αμερική μεγάλωναν, όταν αλλεπάλληλα κύματα καταστολής γέμισαν ασφυκτικά τις φυλακές, καθώς και όταν μειώθηκε η χρηματοδότηση προγραμμάτων επανένταξης», δήλωσε ο Fulton T Armstrong, ερευνητής στο Κέντρο Λατινοαμερικανικών και Λατινικών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, στην ιστοσελίδα Politifact.

«Δεν έχω δει καμία απόδειξη ότι ευθύνεται η διακυβέρνηση Ομπάμα για την ύπαρξη ή τις δραστηριότητες της οργάνωσης στις ΗΠΑ» πρόσθεσε και ο δημοσιογράφους Ioan Grillo, συγγραφέας βιβλίων γύρω από τις εγκληματικές δραστηριότητες των αμερικανικών συμμοριών.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια