Γερμανία: Εκδοτική επιτυχία η επανέκδοση του χιτλερικού «Ο Αγών μου»

Γερμανία: Εκδοτική επιτυχία η επανέκδοση του χιτλερικού «Ο Αγών μου» Facebook Twitter
H πρώτη έκδοση του βιβλίου (αριστερά) και μια από τις πάμπολλες που ακολούθησαν (δεξιά)
0

Η σχολιασμένη έκδοση του Mein Kampf (Ο αγών μου) του Αδόλφου Χίτλερ, έργο που εκδόθηκε στη Γερμανία τον Ιανουάριο 2016 για πρώτη φορά μετά το 1945, κατάφερε να σημειώσει εκδοτική επιτυχία καθώς μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 85.000 αντίτυπα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκδότης του βιβλίου.

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (IfZ) του Μονάχου, το οποίο είχε αρχικά τυπώσει 4.000 αντίτυπα, βρίσκεται στη έκτη έκδοση μέσα σε έναν χρόνο.

Το μανιφέστο του Χίτλερ δεν είχε δημοσιευθεί στην Γερμανία από το 1945 καθώς η κυβέρνηση του κράτους της Βαυαρίας έλεγχε τα δικαιώματα του έργου που αποτέλεσε όχημα για την διάδοση των αντισημιτικών και ρατσιστικών ιδεών του ηγέτη του ναζιστικού κόμματος. Φέτος, όμως, 70 χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα τα πνευματικά δικαιώματα εξέπνευσαν.

Ο Χίτλερ συνέγραψε το μακροσκελές αυτοβιογραφικό του έργο κατά την διάρκεια της φυλάκισης του έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα να καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα το 1923. Το βιβλίο προωθούσε τις αντισημιτικές του ιδέες, έγινε δημοφιλές και τον βοήθησε να ανέλθει στην εξουσία το 1933. Η είσπραξη των δικαιωμάτων του απέφερε μια μικρή περιουσία.

Στην εν λόγω έκδοση, το αρχικό κείμενο του Χίτλερ συνδυάζεται με 3.500 επεξηγηματικές ιστορικές σημειώσεις ώστε να αποφευχθεί η χρήση του για λόγους ναζιστικής προπαγάνδας, αλλά επικριτές είχαν εντούτοις εκφράσει την ανησυχία τους για την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου σε δύο τόμους που φθάνουν συνολικά τις περίπου 2.000 σελίδες.

«Αποδεικνύεται πως ο φόβος ότι η έκδοση αυτή θα επέτρεπε την προώθηση της ιδεολογίας του Χίτλερ ήταν αβάσιμος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του IfZ Αντρέας Βίρσινγκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ινστιτούτο, οι αγοραστές της επανέκδοσης αυτής είναι κυρίως «καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ιστορία και την πολιτική καθώς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης».

«Η συζήτηση περί του οράματος του Χίτλερ για τον κόσμο και περί του πώς προσέγγιζε την προπαγάνδα επέτρεψε να αντιμετωπισθούν οι αιτίες και οι συνέπειες των ολοκληρωτικών ιδεολογιών σε μια εποχή που ο αυταρχισμός και οι ιδέες της ακροδεξιάς κερδίζουν έδαφος», πρόσθεσε.

Στη Γερμανία, εξαιτίας της συρροής περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο μεταναστών από το 2015 και των ισλαμιστικών επιθέσεων, αυξάνεται για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η δύναμη ενός δεξιού λαϊκιστικού κόμματος, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Η σχολιασμένη έκδοση δημιουργήθηκε ενόψει ακριβώς αυτής της εκπνοής των δικαιωμάτων.

Από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η Βαυαρία ήταν αντίθετη στην επανέκδοση του «Mein Kampf», παρόλο που το βιβλίο δεν είναι απαγορευμένο ως έχει. Πρώτες εκδόσεις του μπορεί να βρει κάποιος σε ορισμένους παλαιοπώλες ή στο Ίντερνετ.

Οι γερμανικές αρχές εξακολουθούν πάντως να προτίθενται να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όποιους επιδιώξουν να εκδώσουν χωρίς σχόλια το βιβλίο του Χίτλερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM