Επιστήμονες κατέγραψαν τον «καρδιακό παλμό» μίας μαύρης τρύπας

Επιστήμονες κατέγραψαν τον «καρδιακό παλμό» μίας μαύρης τρύπας Facebook Twitter
Καλλιτεχνική απεικόνιση του σήματος του καρδιακού παλμού της μαύρης τρύπας το 2007 και το 2018
0

Περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, ο «καρδιακός παλμός» μίας μαύρης τρύπας φαίνεται να εκπέμπεται από το κέντρο ενός γαλαξία. 

Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν για πρώτη φορά αυτό το σήμα, το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε ώρα, το 2007. Το 2011 όμως ο ήλιος «έκρυψε» τη μαύρη τρύπα, αλλά και τον παλμό της, από τους δορυφόρους. Όταν τελικά κατάφεραν να την εντοπίσουν και πάλι το 2018, χρησιμοποιώντας τον δορυφόρο XMM-Newton της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, έμειναν έκπληκτοι καθώς διαπίστωσαν πως ο παλμός συνέχιζε να είναι δυνατός.

Οι «καρδιακοί παλμοί» της μαύρης τρύπας συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Το 2007, ο «καρδιακός παλμός» αυτής της μαύρης τρύπας ήταν ο πρώτος που επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες και πλέον έγινε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια συνεχής παλμός. 

Έχει «καρδιακό παλμό» μία μαύρη τρύπα; 

Οι επιστήμονες το κάνουν λόγο για «καρδιακό παλμό» καθώς ο παλμός γύρω από μία μαύρη τρύπα δημιουργεί ένα ανιχνεύσιμο και διατηρούμενο επαναλαμβανόμενο σήμα. Παρόλο που οι μαύρες τρύπες είναι αόρατες, ο δίσκος γύρω τους, που ονομάζεται δίσκος προσαύξησης, παράγει ακτίνες Χ τις οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν τηλεσκόπια υψηλής ευαισθησίας και δορυφόροι όπως ο XMM-Newton.

 

Οι μαύρες τρύπες τροφοδοτούνται με υλικό από το δίσκο συσσώρευσης, έλκοντας σπείρες αερίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται είναι αυτές που απελευθερώνουν τις ακτίνες Χ. Με αυτόν τον τρόπο οι μαύρες τρύπες αποδεσμεύουν υλικό σε πίδακες. Η ισχύς των ακτίνων Χ που απελευθερώνονται από αυτή τη μαύρη τρύπα μοιάζει ιδιαίτερα με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο ενός καρδιακού παλμού.

Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο είναι σπάνιο σε άλλες μαύρες τρύπες. H συχνότητα του παλμού μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα στους αστρονόμους για το μέγεθος και τη δομή της ύλης που βρίσκεται πλησίον του ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας. 

«Η κύρια ιδέα για το πώς σχηματίζεται αυτός ο "καρδιακός παλμός" είναι ότι τα εσωτερικά μέρη του δίσκου προσαύξησης επεκτείνονται και συστέλλονται», ανέφερε στο CNN ο Chris Done, καθηγητής Φυσικής του Durham University. «Το μόνο άλλο σύστημα που γνωρίζουμε και φαίνεται να κάνει κάτι παρόμοιο είναι μια, κατά 100.000 φορές μικρότερη, αστρική μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας», πρόσθεσε.

Ισχυρά σήματα

Σε σύγκριση με τις αρχικές παρατηρήσεις, οι ερευνητές κατέγραψαν μία σειρά από αλλαγές. «Έγινε ισχυρότερο, έτσι μπορούμε να το ανιχνεύσουμε ευκολότερα», είπε ο Done. «Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τις ιδιότητές του (...) και να δούμε πόσο παρόμοια είναι με τη μαύρη τρύπα που βλέπουμε στον γαλαξία μας». 

«Αυτός ο καρδιακός παλμός είναι καταπληκτικός», δήλωσε ο Chichuan Jin, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. «Αποδεικνύει ότι τέτοια σήματα που προκύπτουν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα μπορεί να είναι πολύ ισχυρά και επίμονα» σημείωσε, προσθέτοντας πως αποτελεί ευκαιρία για τους επιστήμονες ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τη φύση και την προέλευση αυτού του καρδιακού παλμού. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM