UEFA: Κέρδη δισεκατομμυρίων για τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης

UEFA: Κέρδη δισεκατομμυρίων για τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης Facebook Twitter
EPA
0

Συνολικά κέρδη που ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, κατέγραψαν για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2017, οι ομάδες που συμμετέχουν στις κορυφαίες κατηγορίες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοίησε η UEFA.

Η ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου της «Γηραιάς Ηπείρου» απέδωσε την επιτυχία αυτή στον κανόνα του «financial fair play», υπογραμμίζοντας ότι όταν εισήχθη, το 2011, οι σύλλογοι είχαν καταγράψει συνολική απώλεια ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κανόνας του fair play εισήχθη για να σταματήσει η δαπάνη των συλλόγων πέρα από τα έσοδά τους, μια πολιτική που αποσκοπούσε στο να αποτρέψει τους πλούσιους ιδιοκτήτες να προσπαθήσουν να αγοράσουν επιτυχία και να «δηλητηριάσουν» τη μεταγραφική αγορά.

Η έκθεση της UEFA κατέδειξε ότι τα έσοδα για το οικονομικό έτος 2017 κατέγραψαν ρεκόρ με 20,1 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,6 δισεκατομμυρίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το συνολικό κέρδος, μετά τις μεταβιβάσεις και το οικονομικό κόστος, ήταν 600 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, 711 ομάδες συμμετέχουν στα 54 πρωταθλήματα της Ευρώπης, με 27 από αυτά να είναι ιδιαιτέρως κερδοφόρα. 

«Χάρη στο οικονομικό fair play, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι υγιέστερο από ποτέ» δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονίας, Αλεκσάντερ Τσεφέριν, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι ο κανόνας «σαφώς και είναι άκρως λειτουρικός».

Η UEFA καθιέρωσε αυστηρότερους κανόνες το τρέχον έτος και όλοι οι σύλλογοι που ξοδεύουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε μεταγραφική περίοδο αξιολογούνται αυτόματα.

«Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέψουν περαιτέρω στην UEFA να ενεργήσει πιο γρήγορα και να προβλέψει προβλήματα προτού να καταστούν πολύ μεγάλα» επισήμανε ο Τσέφεριν και συνέχισε: «Η UEFA θα αντιδράσει αμέσως και θα αξιολογήσει προληπτικά την ικανότητα των συλλόγων να τηρήσουν τους κανόνες στο μέλλον».

Οι σύλλογοι της Premier League είχαν τα περισσότερα έσοδα, ύψους 5,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, (αύξηση 452 εκ. ευρώ από το προηγούμενο έτος). Είχαν επίσης τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη σε ιστορικό 1,19 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ