Το «όχι» στο δημοψήφισμα της Ελλάδας την Κυριακή δεν θα ενδυναμώσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και θα βάλει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη σε «πολύ δύσκολη» θέση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters. Προειδοποίησε ακόμα ότι η Ελλάδα πιθανόν «να μην έχει καμία θέση στην ευρωζώνη» εάν ψηφίσει «όχι».

 

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα σχετίζεται με έγγραφα που δεν είναι «συναφή» μετά την λήξη του έκτακτου χρηματοδοτικού προγράμματος την Τρίτη, πρόσθεσε μιλώντας σήμερα σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου.

 

Ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ και ότι το δημοψήφισμα θα δείξει εάν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν την λιτότητα που απαιτείται για να γίνει αυτό.

 

Το Reuters σχολιάζει πως οι δηλώσεις αυτές φαίνεται πως αποτελούν απάντηση σε αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε χθες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει πιο γενναιόδωρους όρους και μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση.

 

«Πρέπει να φύγει από το τραπέζι μια ψευδαίσθηση: ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης και ότι θα καταλήξει κανείς με ένα ευκολότερο και πιο ελκυστικό πακέτο», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

 

Πρόσθεσε ότι απαιτούνται εκτεταμένα μέτρα λιτότητας για να επιστρέψει σε τροχιά η ελληνική οικονομία. «Εάν ο κόσμος πει ότι δεν το θέλει αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία βάση για νέο πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει καμία βάση για την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα στην περίπτωση ενός «ναι» στο δημοψήφισμα. «Το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χέρια του ελληνικού λαού» είπε. «Εάν η έκβαση είναι θετική, τότε υπάρχει φυσικά, στην ευρωπαϊκή πλευρά, η προθυμία να βοηθηθεί η Ελλάδα να βγει από τη στενωπό».

 

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr