Σύνοδος Κορυφής: Το πιο πιθανό σενάριο για κυρώσεις στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Το πιο πιθανό σενάριο για κυρώσεις στην Τουρκία Facebook Twitter
EPA
0

Σε διπλωματικό μαραθώνιο έχει επιδοθεί η Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν η προκλητική στάση της Άγκυρας με στόχο την έναρξη διαδικασίας κυρώσεων. 

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου, με την Ελλάδα, από την πλευρά της, να θέτει εκ νέου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απαριθμώντας της προκλήσεις της Τουρκίας το διάστημα που έχει μεσολαβήσει έκτοτε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής αλλά και για τη διμερή συνεργασία. 

Η επικοινωνία έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους παρουσίασε την αποτίμηση της κατάστασης με άπαντες να συμφωνούν, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ, είχε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος υποδέχθηκε στο γραφείο του και τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει μία συνολική λίστα της παραβατικότητας της Τουρκίας στην περιοχή, στέλνοντας το μήνυμα πως η συμπεριφορά της Άγκυρας θα πρέπει να κριθεί συνολικά και όχι μόνο από την απόσυρση του Oruc Reis.

Στόχος δεν είναι απλώς μία λεκτική καταδίκη, αλλά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όποιων κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία δεν αλλάξει στάση.

Ως προς το επικρατέστερο σενάριο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αυτό που προκρίνεται είναι να δοθεί εντολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν αν η Άγκυρα επανέλθει στον δρόμο των προκλήσεων το επόμενο διάστημα.

Οι κυρώσεις μπαίνουν στο τραπέζι τόσο από την Αθήνα και την Λευκωσία όσο και την Γαλλία, ενώ πίεση ασκείται και στο Βερολίνο με την υπόμνηση ότι δεν νοείται να συνεχίζεται η πώληση όπλων στην Τουρκία όσο στρέφει τα όπλα αυτά εναντίον των συμμάχων της.

Την ίδια στιγμή, τον ρόλο διαμεσολαβητή έχει προτιμήσει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, «τηρώντας ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα». Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, «αν και δεν τα πήγε ποτέ καλά με τον Ερντογάν, την ενδιαφέρει η Τουρκία, όχι ως μέλος της ΕΕ πλέον, αλλά ως στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης π.χ. στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Για αυτό και παρά την κριτική στον Ερντογάν δεν θα συναινέσει σε κυρώσεις στην Τουρκία».

Τέλος, κρίσιμη είναι και η στάση της Αμερικής, με τον Μάικ Πομπέο να ασκεί χθες σκληρή κριτική προς την Άγκυρα, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Πομπέο τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της και υπογράμμισε τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο ,τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM