Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις- Επιστολή στον ΟΗΕ

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις- Επιστολή στον ΟΗΕ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μήνυμα έξι λέξεων έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι όταν σταματήσουν οι προκλήσεις θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τη συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής με Κινέζο αξιωματούχο, προκειμένου να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, περί συμφωνίας για συζητήσεις, κάτι που διέψευσε η Αθήνα.

«Από τις πολλές, υπερβολικές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν θα συγκρατήσω μόνο μία. Αυτή μου μιλά για διάλογο. Και σε αυτή απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας- που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη- θα επιδώσει σήμερα στον γ.γ. του ΟΗΕ επιστολή του κ. Μητσοτάκη στην οποία «παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας, όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Ένα χώρο ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο, τους ενεργειακούς δρόμους, τις επικοινωνίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε την Τουρκία για τη ρητορική που «διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η «παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά μαι διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη μας πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο». Ακόμη, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι- ταυτόχρονα με τα δικαιώματά της- υπερασπίζεται πάντα την καλή γειτονία.

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς η λογική να παραβιάζεται. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM