Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ για εθνικές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ για εθνικές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
0

Την πρώτη δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές  της 7ης Ιουλίου παρουσίασε σήμερα ο ΣΚΑΙ, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις επαναληπτικές εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Στη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 


Στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει από 31,5% έως 36,5,%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 22,5% έως 27,5% , το Κίνημα Αλλαγής 6,5%-9,5% το ΚΚΕ 4,5% έως 6,5%, η Χρυσή Αυγή 4%- 6%, η Ελληνική Λύση 3% έως 5% και το ΜέΡΑ25 2% έως 4%. H μέση τιμή της διαφοράς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες. 

Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ για εθνικές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Με βάση αυτά τα νούμερα η επόμενη Βουλή θα αποτελείται από τουλάχιστον 6 κόμματα. Η δημοσκόπηση έγινε πριν τις χθεσινές εξελίξεις με την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Με βάση τη μέση τιμή ο ΣΚΑΙ παρουσιάζει δύο σενάρια των εδρών για τα δύο κόμματα. Στο πρώτο σενάριο με το ΜέΡΑ25 εκτός βουλής η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 154 έδρες, ενώ με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη εντός βουλής 151. 

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση ανεξάρτητα από τι θα ψηφίσουν οι πολίτες ποιο κόμα πιστεύουν ότι θα βγει πρώτο, η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με μεγάλη διαφορά και εκτίμηση στο 69%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με το 20%. Άλλο Κόμμα απαντά το 3%, ενώ το 8% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ για εθνικές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά 10 μονάδες. Αναλυτικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 37%, ο Αλέξης Τσίπρας 27%. Το 31% απάντησε «Κανένας από τους δύο».

Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ για εθνικές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην πλειοψηφία τους αποφάσισαν να μην προβάλουν exit poll για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς θα έπρεπε να γίνουν επιμέρους έρευνες για κάθε περιφέρεια αλλά και για κάθε δήμο, με αποτέλεσμα να πρέπει να στηθούν περισσότερες κάλπες έξω από τα εκλογικά τμήματα. Γεγονός που θα έφερνε και πιο αυξημένο κόστος.

Τι έδειξαν οι κάλπες πριν μια εβδομάδα 

Υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε  ποσοστό 33,11%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε ποσοστό 23,76%.

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 8 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ΣΥΡΙΖΑ 6 έδρες. Στις επόμενες θέσεις, το Κίνημα Αλλαγής συγκέντρωσε ποσοστό 7,72% και κερδίζει 2 έδρες, το ΚΚΕ ποσοστό 5,35% και 2 έδρες, η Χρυσή Αυγή ποσοστό 4,88% και 2 έδρες, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου έλαβε ποσοστό 4,18% και κερδίζει μία έδρα.

Τελικώς, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ25, του οποίου η έδρα κρινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή, συγκέντρωσε ποσοστό 2,99% και δεν κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM
Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Πολιτική / Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές- Η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
NEWSROOM