Δεν κατάφερε να περάσει στη δεύτερη φάση της υποψηφιότητάς της για την εκλογή του γενικού γραμματέα του συμβουλίου της Ευρώπης η Ντόρα Μπακογιάννη.


Η Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να στείλει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, για τη β' φάση της διαδικασίας, δύο από τους τέσσερις υποψηφίους, τους εν ενεργεία Υπουργούς Εξωτερικών και Αντιπροέδρους των κυβερνήσεων του Βελγίου και της Κροατίας.

 

 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Στρασβούργο, σημαντικό ρόλο στη μη προώθηση της υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη έπαιξε το γεγονός ότι δεν είχε τη στήριξη από την Γερμανία και την Γαλλία καθώς τόσο η ίδια όσο και η Νέα Δημοκρατία κράτησαν αρνητική θέση έναντι του θέματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Οι δύο αυτές χώρες είχαν στηρίξει με ιδιαίτερη θέρμη την Συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφιση της από την Ελληνική Βουλή, ωστόσο φαίνεται ότι δεν συγχώρεσαν στην κ. Μπακογιάννη ότι κατά την ομιλία της στη Βουλή επιχείρησε ν' αποδομήσει τη συμφωνία και να την αποσυνδέσει από τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την εποχή που η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών στο Βουκουρέστι.

 

Επίσης, σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, η υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη δεν στηρίχθηκε με οποιοδήποτε τρόπο από την κυβέρνηση.


Η ίδια με κείμενο της που ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook ευχαριστεί για την τιμητική πρόταση την κυπριακή Δημοκρατία και τις 16 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πουν την ψήφισαν στη σημερινή ψηφοφορία.

 

 «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Κυπριακή Δημοκρατία για την τιμητική πρότασή της, καθώς και τις 16 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στη σημερινή ψηφοφορία έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Εύχομαι καλή επιτυχία στους δύο συναδέλφους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί τη μοναδική ασπίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και, επομένως, πρέπει να στηριχθεί από όλα τα κράτη – μέλη».