Αποκαλύψεις BBC: Η οργή του Τουσκ για τις κρυφές συνομιλίες της Μέρκελ με την Τουρκία

Αποκαλύψεις BBC: Η οργή του Τουσκ για τις κρυφές συνομιλίες της Μέρκελ με την Τουρκία Facebook Twitter
0

Τρομερό παρασκήνιο από την πολιτική σκηνή της Ευρώπης φέρνει ξανά στο φως το BBC που αυτή τη φορά αποκαλύπτει πώς και γιατί ο Ντόναλντ Τουσκ εξοργίστηκε με τη Άνγκελα Μέρκελ και την Τουρκία.

Το ντοκιμαντέρ του BBC, που στο προηγούμενο επεισόδιο αποκάλυψε λεπτομέρειες και για την ελληνική κρίση, αυτή τη φορά αφηγείται το πώς ο Τουσκ έγινε έξαλλος με την Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια. Ήταν οι πιο στενοί συνεργάτες μου», δήλωσε ο Τούσκ μιλώντας στην κάμερα του ντοκιμαντέρ «Inside Europe: Ten Years of Turmoil» του BBC.

Το 2016, η Γερμανίδα Καγκελάριος, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προχώρησαν σε συμφωνία σε μία ανεπίσημη συνάντηση, λίγο πριν μια επίσημη διάσκεψη της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε εκείνη τη συνάντηση η οποία έμεινε μυστική από τον Τουσκ, η Μέρκελ και ο Ρούτε συμφώνησαν σχεδόν σε όλες τις απαιτήσεις που έθεσε στο τραπέζι ο Νταβούτογλου.

«Την θεώρησα μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία», σημειώνει ο Νταβούτογλου.

«Η αντίδραση μου ήταν: μου κάνετε πλάκα; Θα ήταν μία καταστροφή», θυμάται ο Τουσκ, ενώ ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρεντσι ακόμα πιστεύει ότι «ήταν λάθος που δεν παρευρέθηκε στην συνάντηση ο Ντόναλντ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ.

Η επίσημη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία υπεγράφη μετά από δύο εβδομάδες.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ