Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά τον ανασχηματισμό - Τα μηνύματα Τσίπρα

Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά τον ανασχηματισμό - Τα μηνύματα Τσίπρα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Τις προτεραιότητες της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται η χώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση - στις 11.00 - του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου στη μεταμνημονιακή εποχή και μετά τον ανασχηματισμό, με το υπουργικό Συμβούλιο να έχει πλέον τα νέα χαρακτηριστικά που αποφάσισε ο πρωθυπουργός (αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση, περισσότεροι νέοι, γυναίκες, βουλευτές της Περιφέρειας).

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει με την ομιλία του κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς και πιστεύεται πως θα τους ζητήσει να τρέξουν όσες εκκρεμότητες υπάρχουν στα Υπουργεία τους - κάποιες από τις οποίες έχουν εξαγγελθεί σε περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια - με δεδομένο ότι η παρούσα κυβέρνηση θέλει να λογοδοτεί στον πολίτη και να κρίνεται από την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της.

Την ίδια στιγμή, είναι σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου από κοινού με το οικονομικό επιτελείο και συναρμόδιους υπουργούς, για την παρουσίαση δέσμης φιλολαϊκών μέτρων, υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων συμπολιτών.

Παρουσίαση που θα γίνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα φέτος, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η παρουσία αμερικανικών εταιρειών-«κολοσσών» θα δώσει έναυσμα στη συζήτηση για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Εκτός από την προετοιμασία για την Δ.Ε.Θ., το κυβερνητικό επιτελείο φουλάρει τις μηχανές του για τη συζήτηση με τους εταίρους ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του στον Real FM, ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να παίρνει μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και όχι εκτάκτως, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Χωρίς αμφιβολία, κομβικό θέμα της επόμενης περιόδου θα είναι η ανάγκη ή μη μείωσης των συντάξεων, με τον κ. Δραγασάκη να σημειώνει ακροθιγώς ότι η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα για το θέμα και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά να προειδοποιεί ότι θα εκπλαγούν, εννοείται αρνητικά, οι -εγχώριοι- θιασώτες των πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όμως -η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό καλά- οι πολίτες θα κρίνουν στη βάση της βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης πρωτίστως, αλλά όχι μόνον. Η καθημερινότητα, με ό,τι αυτή εμπεριέχει, διαμορφώνει κλίμα, επηρεάζει το εκλογικό σώμα.

Ως προς αυτό, η ασφάλεια είναι κεντρικό ζήτημα. Με τη νέα υπουργό Προστασίας του Πολίτη -για πρώτη φορά γυναίκα ανέλαβε τη θέση αυτή- Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει με έμφαση ότι «η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα».

Καθημερινότητα όμως είναι και ο χώρος στον οποίο ζούμε, το περιβάλλον: εδώ η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινωνικού συνόλου για κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, για αρχή οι περιπτώσεις που είναι σε αιγιαλό, δρυμούς κλπ. Η επιχείρηση του αρμόδιου Υπουργείου και υπουργού, του Γιώργου Σταθάκη, ξεκίνησε από την Τετάρτη αλλά θα κορυφωθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM